НОВИЯ ВАРИАНТ: ЕС ЗАТВОРИ ГРАНИЦИТЕ ЗА ИДВАЩИ ОТ 7 ЮЖНОАФРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ

Автор: 5 GmediA 12:24, 27 ноември 2021
Източник: Reuters архив

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) в петък се съгласиха да спрат пътническите полети от седем южноафрикански държави, като мярка срещу новия, потенциално по-опасен вариант на коронавирус. Това съобщи DPA, като цитира дипломатически източници.

Решението бе очаквано. Европейската комисия (ЕК) предложи по-рано в петък да се активира т. нар. "аварийно спиране" и страните-членки го одобриха в рамките на часове.

Засегнатите страни са Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия, Южна Африка и Зимбабве, уточняват източниците. Пътуващите от тези страни също така ще бъдат обект на строги изисквания за карантина и тестове, според споразумението, което беше потвърдено в Twitter от словенското председателство на ЕС.

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) нарече новия вариант "Омикрон" (Omicron) и изрази загриженост. "Този ​​вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни", се казва в изявление на базираната в Женева организация. По-рано в петък СЗО каза, че въпреки че са препоръчани мерки, основани на научни данни и оценки на риска, ограниченията за пътуване в момента не са препоръчителни.

Съединените щати вече наложиха ограничения за пътуване.  Те ще влязат в сила на 29 ноември, каза президентът на САЩ Джо Байдън. Държавният глава отново призова за ваксиниране.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%