23 СТАНАХА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ЗА МЕНИНГИТ СЛЕД УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАРАЗАТА В СТОЛИЧНА ДЕТСКА ГРАДИНА

Автор: 5 GmediA 16:26, 2 декември 2021
Източник: бТВ Новините

23 са общо положителните проби на изследвани за менингит след установяването на огнище на заразата в столична детска градина. Сред заразените има и деца, и персонал. Това доказа изследване в НЦЗПБ на контактните деца, техните братя и сестри и персонала от групата, в която е било детето, починало от болестта в София, предава Нова телевизия.

Към момента на изследването те са без сериозни здравословни оплаквания и клинична симптоматика. Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

Заради твърденията за забавено лечение, здравният министър назначи спешна проверка. “Що се отнася до действията на лечебните заведения е започнала проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Ще бъдат проверени всички лечебни заведения за това дали е оказана дължимата грижа в случая с медицинското обслужване на това дете”, заяви д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването.

Състоянието на всички, дали положителни проби, е стабилно. Мнението на професор Тодор Кантарджиев е, че ако са започнали прием на антибиотик, няма опасност за тях. Вчера са били взети още 290 проби за менингит. Резултатите от тях се очакват в петък. Детската градина остава затворена до второ нареждане от РЗИ.

Контактните лица на детето, са тествани от Столичното РЗИ, веднага след като при тях е постъпил сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“. 

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%