АСЕН ВАСИЛЕВ ПОТВЪРДИ ЗА БОЙКО РАШКОВ, ДЕНКОВ ОСТАВА НАЧЕЛО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Автор: 5 GmediA 14:09, 4 декември 2021
Източник: Нова ТВ

"Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това е в процес на доуточняване". Това каза съпредседателят на първата политическа сила "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър Асен Василев пред Нова тв. Василев е сочен за един от вицепремиерите, той обаче каза, че това не е сигурно.

Също така се обсъжда идеята да се отдели в структура контролът върху усвояването на еврофонодовете, особено актуален заради Плана за възстановяване и развитие, който ще стартира. Има идея и държавните агенции да се отделят в Министерство на индустрията, но Асен Василев отрече Корнелия Нинова да се обсъжда като име за негов ръководител. Тези идеи още не са уточнени, повтори няколко пъти Асен Василев.

Документът на коалиционното споразумение в момента циркулира между партиите, които водят преговори за коалиция, ще се правят бележки, но Асен Василев се надява този процес да приключи до вторник другата седмица. Така след лидерска среща, на която държат останалите партии, е напълно възможно в края на седмицата да има подписано коалиционно споразумение. То ще бъде подписано най-вероятно на обща лидерска среща на всички формации и също така най-вероятно подписването ще бъде публично.

Министерствата, на които „Продължаваме Промяната” държи и за които са предложили да са водещи са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал. „Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев.

По темата, за която няма явно съгласие - приемането на страната ни в Еврозоната, Асен Василев уточни, че държавата ни първо трябва да има техническа готовност и след това да се проведе широка обществена дискусия, за да се вземе решение за точната дата. Нужно е да се гледат както нашите макропоказатели, така и макропоказателите на европейско ниво, обясни Васелив и подчерта, че освен това трябва да се изпълнят и други показатели, включително и провеждането на съдебна реформа - нещо, което ни спъва за Шенген толкова години и въпреки че сме покрили конкретните показатели.

2024 г. според Асен Василев е реалистична дата за влизане в Еврозоната, но "ако си направим съдебната реформа и в обществото има съгласие" и "ако котка не ни мине път".

Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични. „Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи - не и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.

Очакванията на „Продължаваме Промяната” са в рамките на следващата седмица да има правителство. „Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%