МИНИСТЪР ДЕНКОВ: ВЕЧЕ ИМА ТЕСТОВЕ, ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ УЧЕНИЦИТЕ В КЛАС ОТ ПОНЕДЕЛНИК

Автор: 5 GmediA 14:11, 4 декември 2021
Източник: БГНЕС архив

Всички ученици ще се върнат в училище в понеделник. При условие, разбира се - да се тестват за Covid-19 веднъж седмично. Това увери в ефира на националната телевизия министърът на образованието акад. Николай Денков. Тестовете и за големите ученици ще бъдат от т.нар. "щадящи" или "слюнчести" и ще бъдат взимани в началото на седмицата.

"В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията", отчете министърът.

По думите на министъра при 2 пъти тестване седмично, пак няма да са достатъчно тестовете, затова е прието решението за едно тестване седмично - в понеделник. Целта е да има безопасна среда, каза Денков.

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са "по-безопасни", тъй като имат зелен сертификат. Освободени от тестване има и в прогимназиалния етап.

Вярно е, че на експертните съвети на МЗ няма представител на МОН, което трябва да се промени, призова Денков. Има 2 проблема - при така дефинираните изисквания, в заповедта на МЗ - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете комуникацията, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Според Денков затварянето на училищата е било изненадващо за него. "Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. Тогава запознах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда казах категорично, че трябва да се промени заповедта. За щастие, в четвъртък тя беше променена, за да имаме едно тестване седмично", коментира Денков.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са сред най-ваксинираните, в последните дни има забавяне в процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум, каза Денков.  Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%