СЗО: КЪМ МОМЕНТА НЯМА ДАННИ ЗА СМЪРТНИ СЛУЧАИ ОТ ОМИКРОН 

Автор: 5 GmediA 09:49, 6 декември 2021
Източник: 5GMedia

Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация, предаде БНТ.

Новият вариант на COVID-19 вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Изучаването му продължава, както и разработването на методи за засичането му.

Не може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко "заобикаля" имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване.

Но експертите не изключват вероятността в следващите няколко месеца Омикрон да предизвика повече от половината случаи в Европа.

В Дания например, за 48 часа, случаите на новозаразени са се утроили. Скок на новозаболели отчитат в Италия и Великобритания.

Новият вариант на коронавируса - Омикрон, се разпространява бързо и из Съединените щати, но първоначалните данни дават основание да се смята, че той може да не е толкова смъртоносен като Делта, смятат американски здравни експерти. 

Данните от Южна Африка, където Омикрон се появи и стана доминиращ вариант, показват, че няма тревожно увеличаване на хоспитализираните пациенти.

"Засега е твърде рано да се правят някакви окончателни заключения. На този етап не изглежда, че има голяма степен на сериозност, но трябва да бъдем внимателни, преди да вземем каквито и да било решения, че Омикрон не причинява тежко заболяване, сравнимо с Делта. Засега сигналите са малко обнадеждаващи по отношение на протичането му. Но отново - трябва да изчакаме със заключенията, докато не натрупаме повече опит", предупреди здравният експерт.

Тагнато в: омикрон

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%