ЛЮБОМИР ДАЦОВ, ФИНАНСИСТ: БРАВО НА ГЕНИЯ, ДЕТО Е ИЗМИСЛИЛ МИНИСТЕРСТВО НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ!

Автор: 5 GmediA 12:41, 6 декември 2021
Източник: бТВ, Ладислав Цветков

Анонсът на съпредседателя на "Продължаваме промяната" за създаването на специално министерство, което да отговаря за всички държавния предприятия, създаде меко казано смут в професионалните среди. Разбира се, екстравагантната идея породи и някои иронични коментари, като днес към тях се включи и финансистът Любомир Дацов, който посвети специален пост във фейсбук на новата идея.

"Обикновено по света управлението на държавната собственост (вкл. предприятия) е дирекция в Министерство на финансите, ако изобщо има такова нещо! Да оставим, че едно държавно предприятие е инструмент на политиката в сектора! Така че, браво на гения дето е измислил Министерствово на държавните предприятия!", написа Дацов. 

Припомняме и че в публичното пространство се върти името на лидерката на БСП - Корнелия Нинова, която би трябвало да отговаря за новата административна единица. Но като вицепремиер. Име на министър все още не се спряга.

Министерство на държавните предприятия обаче е доста необичайна структура за Европа, а и за повечето развити държави в света.

"Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място", продължава да се диви Любомир Дацов. 

Подобна е реакцията и Ивайло Пенчев - собственик на най-голямата компания за производство на катерачни стени в света "Уолтопия".

По-рано днес той написа във Фейсбук: "Корнелия Нинова щяла да управлява индустрията и държавните предприятия, а и щяло да има министерство на растежа и иновациите!!! :):):)
Надеждите за промяна изтляват и гаснат след всяка подобна хумористична новина".

Припомняме, че Кирил Петков анонсира новината, докато обясняваше, че преди да стане министър смятал, че частните компании винаги се управляват по-добре от държавните, но след престоя си в Министерството на икономиката осъзнал, че собствеността нямала значение, а само това как се управлява. 

Припомняме и че именно Петков обяви публично курс към разформироване на мастодонти като "Държавната консолидационна компания". Това сега изглежда е променено. 

Освен това трябва да се отбележи, че в програмата на "Продължаваме промяната" бе записано например разформиране на Българския енергиен холдинг. Тази идея изглежда също е забравена. 

Източник: Клуб Z

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%