СЗО: ОМИКРОН ВЕРОЯТНО Е ПО-ЗАРАЗЕН ОТ ДЕЛТА ВАРИАНТА НА КОВИД-19, НО ПРОТИЧА ПО-ЛЕКО

Автор: 5 GmediA 16:17, 8 декември 2021

Новият вариант на коронавируса - омикрон, е по-заразен, но не протича по-тежко. Като цяло той не изглежда по-опасен от предишните варианти на SARS-CoV-2. Това съобщават учени от Световната здравна организация и САЩ в първи сведения за качествата на новия вариант. Те потвърждават и наблюденията от африканските страни, където този вариант бе установен за пръв път. Учените обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се установи колко тежко заболяване причинява омикрон. Преди няколко дни бе съобщено, че все още не е известен смъртен случай от него.

Омикрон вероятно е по-заразен от предишните варианти, но е "много малко вероятно" напълно да заобикаля защитата на ваксините, коментира Майкъл Райън от СЗО пред "Франс прес". "Предварителните данни не показват той да е по-опасен. Всъщност посоката е към по-лек вариант", казва Райън, който е директор на организацията по извънредните медицински ситуации.

Първите индикации са, че заразяването с новия вариант протича по-леко, но е по-заразен от делта, който в момента доминира по света, коментира и главният ковид експерт на САЩ Антъни Фаучи.

Учените все още не са еднозначни по големия въпрос действат ли съществуващите ваксини срещу новия вариант. Според Майкъл Райън очакванията са те да дават надеждна защита срещу него, както стана и с предишните варианти. В последните часове обаче от Южна Африка дойде новина, че омикрон частично може да заобиколи защитата на "Пфайзер". Според проф. Алекс Сигал от Африканския институт за здравни изследвания, първите експерименти за неутрализация на омикрон с ваксината на "Пфайзер" показват "голям спад" в сравнение с предишните варианти.

Разпространението на омикрон във Великобритания е бързо - на всеки 2-3 дни случаите се удвояват. С тази скорост новият вариант вероятно ще доминира на Острова преди Коледа, коментира пред Би Би Си проф. Нийл Фъргюсън от консултативния съвет по извънредните ситуации на британското правителство.

В момента от новия вариант са само 2-3% от случаите, но до седмица-две ще започнем да наблюдаваме сериозно увеличение, прогнозира Фъргюсън. Към момента най-много случаи на омикрон се наблюдават в Лондон и Шотландия. За Лондон това е очаквано, тъй като той съсредоточава основния поток от международния трафик, но за Шотландия е леко изненадващо. Една предполагаема причина е срещата на върха в Глазгоу.

Междувременно вчера бе съобщено, че е открита и нова версия на омикрон, която трудно се разпознава от съществуващите PCR-тестове (те засичат наличието на вирус, но не и неговата модификация). Тази "невидима" версия има много общи мутации с варианта омикрон, но й липсва специфична генетична промяна, която позволява на лабораторните PCR тестове да я разпознаят, съобщи "Гардиън". Това потенциално означава, че има случаи на новия вариант, които остават неустановени с обичайния арсенал от тестове. Тази нова версия на вируса все пак се засича от всички изследвания, които се ползват в момента.

Засега новата версия е класифицирана като подвариант на омикрон - класическият омикрон е BA.1, а новият - BA.2. Учените обаче не изключват възможността това да се приеме за нов вариант на вируса, тъй като между двата има сериозни генетични разлики. Тепърва ще се установява и какви са "уменията" на новия вариант. Той е установен при 42 или 6% от 709 проби, предадени на геномната база данни GISAID. Пробите са от Южна Африка, Австралия и Канада.

Източник: Сега.бг.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%