МИНИСТЪР БОЖАНОВ: ЩЕ НАПРАВИМ СИСТЕМА ЗА ЕЛЕКТРОННА ИДЕНТИФИКАЦИЯ ЧРЕЗ МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ, ТАКА ЧЕ ДА НЕ РАЗЧИТАМЕ НА ЛИЧНИ КАРТИ 

Автор: 5 GmediA 15:52, 15 декември 2021
Източник: БНТ

Една от краткосрочните промени, с които ще се заеме Министерството на електронното управление е електронната идентификация. Според министър Божидар Божанов в момента тя е „забила“.

„Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива. Личните карти трябва да бъдат с чип“, допълни министърът.

Друга приоритетна мярка е отпадането на най-често използваните удостоверения.

„Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията“, каза още Божанов.

Министърът изтъкна, че електронното управление ще допринесе за развитието на икономиката и по-успешното управление на бизнеса. Той обясни, че новото министерство ще се базира на Държавна агенция „Електронно управление“. По думите му една дирекция от Министерство на транспорта също ще бъде част от новото министерство.

„Министерството ще направи удобен, лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни. Те съществуват, но създават много проблеми заради различни технически особености. Ролята на държавата ще бъде да се грижи за разбирателството между отделните структури на министерството. Данните ще бъдат достъпни за граждански активисти и медии“, заяви Божанов.

Министърът на електронното управление допълни, че обществените поръчки и търговският регистър ще бъдат отворени, за да могат да бъдат анализирани.

„Контролът е друга важна функция на министерството. Има хубав Закон за електронното управление. Трябва да наблегнем на контрола както като предписания, така и от гледна точка на санкциите. Нашето министерство ще бъде обърнато предимно към администрацията. Дигиталните услуги са друг важен приоритет“, каза още Божанов.

Той очерта и средносрочните и дългосрочни мерки, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното управление - премахване на 80% от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията.

Според Божанов трудовата книжка също трябва да отпадне, но това няма да е чак толкова лесно.

„Надграждането на ключови регистри също ще бъде важно за нас. За да имаме електронно управление, всяка услуга трябва да се основава на национална база данни. Постоянно регистрите трябва да бъдат надграждани с постоянни удобства за гражданите и бизнеса. Имаме ангажимент да дигитализираме голяма част от държавните регистри. Смятаме да направим централизирана система, която да ги, да осигури възможност те да бъдат сигурни. Всеки един регистър трябва да има своето отражение и върху данните“, добави той

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%