МИНИСТЪР БОЖАНОВ: ЛИЧНАТА КАРТА НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТА, ТЯ ЩЕ ОСТАНЕ И КАТО ПЛАСТИКА 

Автор: 5 GmediA 09:31, 17 декември 2021

„Личната карта няма да бъде премахната, тя ще остане и като пластика”, това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в студиото на „Здравей, България”. „Хората не трябва да се притесняват, че трябва да имат смартфон за целта. Но за да се идентифицираме електронно, тоест когато сме пред компютър и искаме да ползваме електронни услуги, идентификацията ще може да стане през телефона. Така не се налага да разполагаме с електронен подпис или ПИК”.

По думите му електронната лична карта ще има само един идентификатор. „Всички останали данни са в централизираните регистри на държавата”, увери Божанов.

„Отпадането на удостоверенията е един от приоритетите, които са залегнали в коалиционното споразумение. В момента гражданите са куриери на администрацията. Това са документи, за които ние си знаем, държавата може по служебен път да събере тази информация”, посочи той. И уточни: „Идеята е администрацията да не ни занимава със себе си”.

Според него няма да има проблем със защитата на личните данни на гражданите. „Има няколко гаранции за това. На първо място всеки достъп до наши лични данни се записва – кой служител и каква справка е направил. Дори ще може да получите известие по избран от вас канал за комуникация”.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%