ДЕЛЯН ДОБРЕВ: АТАКУВАТ "БУЛГАРГАЗ", ЗА ДА ЗАГУБИ ДОГОВОРА СИ И НЯКОЙ ДРУГ ДА ВЗЕМЕ ТЪРГОВИЯТА С ГАЗ И МИЛИАРДИТЕ В ТОЗИ СЕКТОР 

Автор: 5 GmediA 09:11, 4 януари 2022

Решението за налагане на мораториум върху цените на тока, парното и водата е „много глупаво” решение. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той не знаел как от партията му са го предложили, затова и не гласувал.

„Два пъти на нас ни е предлаган такъв мораториум и ние сме го отхвърляли, защото това не е пазарно решение. Според мен е много глупаво решение”, уточни той.

На въпрос дали е казал на Десислава Атанасова, че мораториумът е глупав, отговори: „Ами, то призиви за мораториум се чуваха от управляващата коалиция предишните дни. В този смисъл тя е направила това, което искат управляващите”, обясни депутатът.

Някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз” месец, след като беше сформирано правителство, смята Добрев във връзка с изтеклия договор за азерски газ.

„Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз” - на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз” е с най-голям дял в българския пазар на газ”, посочи той.

По думите на Добрев всеки ден в страната се случват кризи и вместо да има решения, се виждат „нескопосани обяснения” какво се случва.

„Моята хипотеза е, че новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз” и са поискали договора. Те са управляващи - имат право. Осем години този договор не изтече - виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство - договорът се появи в медиите”, коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

„Тоест, има реална опасност „Булгаргаз” да загуби договора си. Ако „Булгаргаз” загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. „Булгаргаз” се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ”, добави Добрев.

Депутатът уточни, че имат информация за съществуването на такова писмо, което обаче не са виждали. „Имаме информация от азерска страна, че те са изключително разочаровани и са притеснени. Това, което знам, е че в това писмо се иска българската държава да предприеме всички действия, за да накаже виновните. Този въпрос е много съществен”, заяви той.

Добрев смята, че е рано за вот на недоверие към кабинета, защото правителството имало нужда да се ориентира. „Ние не искаме да саботираме работата му. В същото време няма да мълчим, когато виждаме, че те не вземат правилните решения”, категоричен е депутатът от ГЕРБ.  

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%