ДАНС ПРОВЕРЯВА 47 'ЗЛАТНИ ПАСПОРТА' ПО СИГНАЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО

Автор: 5 GmediA 15:43, 8 януари 2022
Източник: БГНЕС архив

5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции е установила ДАНС до момента. Проверката продължава, като тя е по сигнал на Министерството на правосъдието. Това съобщи в интервю ресорният министър Надежда Йорданова, запитана за внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. "златни паспорти".

По думи на Йорданова ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

"Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства", каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

Тагнато в: Златни паспорти

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%