ПРОФ. ИВА ХРИСТОВА: СВЕТОВНИТЕ ДАННИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ ОМИКРОН АТАКУВА МНОГО ПОВЕЧЕ ЖЕНИ И ДЕЦА 

Автор: 5 GmediA 10:11, 12 януари 2022

"Очакваме и над 10 000 на ден. Въпросът е каква част от тях ще протекат сравнително леко със засягане само на горните дихателни пътища. Има редица случаи от нашата и световната практика на по-тежко протичане на Омикрон. Това са хора от рисковите групи, над 65 г., с диабет, наднормено тегло, хронични заболявания", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя отчете, че случаите на Омикрон у нас се увеличават бързо. Преди седмица, когато бяха отчетени първите 12 случая, те бяха 4% от всички проби, последните 52 са 10% от изследваните в НЦЗПБ проби. 

"Процентът много бързо се качва, очакваме Омикрон да стане доминиращ в близките седмици. Това е червената лампа, която да ни светне, че се задава нова вълна. Затова е необходимо стриктно спазване на противоепидемичните мерки – избягване на събиране на много хора на едно място, носене на маски от висок клас, ваксинация или бустер за ваксинираните", подчерта проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Световните данни показват, че Омикрон атакува много повече жени и деца, в сравнение с предишните варианти. 

"Вирусът засяга все повече онези групи от хора, които преди това са били пощадени. Това е въпрос на изграден имунитет – от преболедуване или ваксиниране. Към момента от последните 52 случая 4 са на деца, най-засегнати са хората в активна възраст – 45-65 г.", отбеляза директорът на НЦЗПБ.

И предупреди, че хората не трябва да се успокояват от данните за по-леко протичане на Омикрон.

"Последствията от Омикрон са типичните за Ковид-19. Те са свързани с увреждането на микроциркулацията. Тези увреди са в целия организъм. Все повече се говори за усложненията след Ковид. Няма орган или система, която да не е засегната – нервната система, паметта, засяга сърцето. Хората, които по някакви причини не искат да се ваксинират, трябва да позамислят и за тези последствия", призова проф. Христова.

Тя успокои, че в момента не трябва да се притесняваме от кръстосването на Омикрон и Делта, защото това са изолирани случаи. 

Препоръките на здравните власти у нас са за поставяне на бустер доза три месеца след пълната ваксинация. Това се налага заради бързата промяна на вируса. 

"След Омикрон не знаем какво идва, може да има няколко месеца пауза, без вълна на заболели. Възможно е да се наложи друг вариант, който не е толкова променен, за който имунната ни система е подготвена и бустер да се наложи след 6 месеца. Сега данните показват, че ако сме ваксинирани преди повече от 6 месеца, не сме добре защитени. Затова е разумно след 3 месеца да се постави бустер", каза проф. Христова.

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%