ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ: СЪЮЗНИЦИТЕ ОТ НАТО СА ГОТОВИ ДА СЕ СРЕЩНАТ ОТНОВО С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСИЯ ЗА ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНИ РАЗГОВОРИ 

Автор: 5 GmediA 11:30, 13 януари 2022
Източник: БГНЕС

Русия и НАТО имат интерес да възобновяват дейността на мисиите си в Москва и Брюксел, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата в Брюксел.

Коментирайки дипломатическия спор между Русия и блока, който избухна в края на миналата година, след като НАТО отне акредитацията на осем служители на руската мисия към алианса, което накара Москва да преустанови дейността на информационния офис на блока в руската столица, Столтенберг заяви, че има взаимен интерес от възстановяването на работата на тези офиси.

„НАТО е заинтересована от възстановяването на работата на мисията си в Москва, както и от руското дипломатическо присъствие в централата на Северноатлантическия алианс в Брюксел“, каза той.

"Между съюзниците от НАТО и Русия има значителни различия по тези въпроси и няма да е лесно да се преодолеят различията. Но е положителен знак, че всички съюзници от НАТО и Русия седнаха на една маса", каза Столтенберг.

Той също така посочи, че блокът е призовал Русия да "изтегли силите си" от Грузия, Молдова и Украйна.

Съюзниците от НАТО са готови да се срещнат отново с представители на Русия, за да проведат по-задълбочени разговори, да представят определени предложения и да се опитат да постигнат конструктивни резултати, каза още той. „Що се отнася до ангажираността, съюзниците от НАТО се интересуват от намирането на възможности за развитие на граждански и военни канали за комуникация, както и от възможността за възстановяване на мисиите ни в Москва и Брюксел", каза той.

Ръководителят на алианса засегна и въпроса с Либия, като заяви: „Войната в Либия беше инициатива на ЕС, а не на НАТО, и алиансът действаше в рамките на мандата на ООН“.

Русия и НАТО се споразумяха да проведат поредица от срещи, за да се договорят за взаимни ограничения на ракетното въоръжение в Европа.

"Готови сме да насрочим поредица от срещи по различни теми, включително ограниченията на ракетните оръжия в Европа. Руската страна даде ясно да се разбере, че не е готова да насрочи среща днес, но аз приветствам готовността за диалог", каза той.

„НАТО и Русия възнамеряват да проведат нови срещи за подобряване на прозрачността на ученията, киберсигурността и контрола на въоръженията“, каза Столтенберг.

Според него НАТО е готова да обсъжда с Русия всички видове контрол на въоръженията, но няма да прави компромиси с основните принципи на сигурността.

По време на срещата на Съвета на Европа Русия призова НАТО да откаже да приеме Украйна, а алиансът отговори с отказ да направи компромис по отношение на разширяването. Столтенберг заяви, че само Украйна и 30 държави от НАТО могат да решат дали страната да стане член на алианса, а Русия няма право на вето.

Столтенберг заяви, че членовете на НАТО няма да пестят усилия, за да намерят политически решения.

Столтенберг заяви, че НАТО смята за невярно твърдението, че разширяването е агресивен акт, защото то разпространява демокрацията.

"Украйна като суверенна държава има право на самозащита. Украйна не е заплаха за Русия", каза той. "Русия е агресорът. Русия е тази, която е използвала и продължава да използва сила срещу Украйна", заключи Столтенберг. /БГНЕС

Тагнато в: НАТО , Русия

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%