НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: ОБУЧЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА В КЛАС ПОНЕ ДО КРАЯ НА СРОКА

Автор: 5 GmediA 13:05, 15 януари 2022
Източник: БНТ

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило министерството на образованието, заяви министър Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов".

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо. "Ако локално имаме проблем някъде, паралелка, училище - ние затваряме локално, а не затваряме цялата страна, както се правеше преди една година. Тогава си спомням дискусии с директори на училище, които казват: "При нас никога не е имало и един болен ученик, но ни затваряха и децата стояха вкъщи." - това се опитваме да избегнем, т.е. да се затваря тогава, когато наистина има проблем." - заяви министърът на образованието.

Повечето родители искат децата да учат присъствено, въпреки че има уплаха заради омикрон.

"Задачата ни е максимално добре да организираме учебния процес като се грижим за здравето на учениците и учителите, да не позволяваме да се разболяват учителите, по начин, който не можем да овладеем след това. Няма как да има присъствен процес ако има много болни учители." - заяви Денков - "Затова масовото тестване остава един от малкото инструменти, с които разполагаме."

Почти 50% са ваксинираните учители. 2-3% са карантинираните паралелки. Има тестове за учениците до края на януари. Според Николай Денков тестовете предпазват от взрив на случаи в клас.

Според него е по-добре децата да се тестват два пъти седмично. По думите му ваксините за учениците и учителите не трябва да са задължителни.

Отново министърът каза, че се обмисля учебната година да започне по-рано около пети септември.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%