МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ЗА ЦАЦАРОВ, ГЕШЕВ И СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ: НЯМА НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ДА Е НАД ЗАКОНА 

Автор: 5 GmediA 10:04, 18 януари 2022

„Данните, по които оперираше ДАНС, са на база тяхна вътрешна работа и оценка за надеждност. Това, което ми казаха, беше, че има достатъчно основания на база тези данни допускът до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ да бъде отнет. Това е част от тяхната редовна процедура, но и на основание работа от последните няколко седмици”, Това заяви в интервю за Нова телевизия премиерът Кирил Петков. 

Той посочи, че за него е важно службите за сигурност да са свободни и да действат според закона. „Няма никой в България, който да се чувства, че е със специален статут и над закона. Този тип поведение се надявам и да е занапред, където законността е поддържана от действията на службите”, добави той. 

Премиерът коментира и действията на Цацаров, който изпрати официално искане до Прокуратурата заради твърдения на Петков, че имало последствия от изнесена информация от антикорупционния шеф.

„Г-н Цацаров има пълните правомощия да прави всички тези неща, които са в рамките на закона. Има следваща стъпка, която той може да направи - да обжалва решението. Това е подходът на институционалността. Когато едни институции вършат своята работа и когато има разделение на властите, човекът, който не е доволен от дадено решение, може да обжалва”, заяви министър-председателят. 

Изненадващо за Петков било как точно в деня преди допускът му да бъде отнет, Цацаров решил извънредно да подаде оставка. „Буквално странно съвпадение. Вярвам, че службите за сигурност действат професионално. Но отнякъде може би той е имал тази информация. Или е невероятно съвпадение на фактите. Надявам се, ако е имал тази информация, тя да не е стигнала от службите за сигурност”, каза той. 

Министър-председателят обясни, че ще се направи предложение за промяна на Закона за КПКОНПИ, което щяло да доведе до нов начин на управление на комисията. Говори се и за разделението ѝ на два отделни органа.

„От тази гледна точка аз нямам човек, за който да е стигало до мен, че трябва и има квалификациите да бъде шеф на КПКОНПИ. Сигурен съм, че ако изборът се направи по най-прозрачния начин, ще имаме човек с квалификации и той ще работи безпристрастно за една от най-големите ни цели - силна атака срещу корупцията в България”, заяви премиерът. 

Коментар от Петков дойде и за това дали Иван Демерджиев - служебният правосъден министър, е подходящ да заеме поста в тази част на комисията, която ще се бори с корупцията. „Познавам го добре и харесвам неговите качества. Но това до този момент не се е обсъждало. Нека обаче първо парламентът си свърши работата, за да видим как ще изглежда комисията след новия закон”, обясни той. 

По думите му новият шеф на КПКОНПИ ще трябва да може да работи срещу корупцията, независимо от изпълнителната и съдебната власт и от това кой е в парламента. „Трябва да гарантира, че има един аршин към всички. Да не бъде по никакъв начин политически ангажиран и да няма странични влияния. Той трябва да е безпристрастен и да взима правилните решения на всяко ниво”, категоричен е Петков. 

Премиерът засегна и декларацията на управляващата коалиция в Народното събрание срещу Иван Гешев. „Депутатите ясно заявиха, че доверието към него е изчерпано. Голяма част от обществото има същото виждане. Това е отразяване на факта, че доверието към него е абсолютно изчезнало”, заяви той. 

Петков посочи, че са във властта не за да правят кризисен PR. Единственото, което ги движело, е да има максимално бърз прогрес по обещаните точки. „В коалиционното споразумение ясно е разписано - управляващото мнозинство трябва да декларира липсата на доверие към г-н Гешев. Защото всички ние считаме, че това е факт”, добави министър-председателят. 

Към момента обаче обвинител номер едно не се вслушва в призивите на властта да се оттегли. Има ли обаче инструменти властта да го смени? „Рано или късно, ако обществото не вярва, че той си върши добре работата, винаги има законов начин това да се случи. Въпросът е колко бързо. Имаме рестрикции от Конституцията, защото част от промените, които бихме се радвали да видим, изискват 2/3 мнозинство”, обясни той. 

Премиерът обаче е категоричен, че коалицията ще се движи целенасочено в посока към това да се измени Законът за съдебната власт, за да има по-добър контрол. „Би било огромна стъпка над Гешев да не е само Господ и да има кой да го проверява какво прави”, смята Петков. 

Той засегна и актуалната обстановка около коронавируса. „В момента повече от областите ни са далеч от затваряне. Някои са по-близо до този етап. Ние обаче направихме няколко ключови неща - модел, който да е истински критерий за здравната ни система. Прави се прогноза за пет дни и мерките, които стимулират бизнеса са ясни. Важният момент е, че ако вдигнем нивото на ваксинация, по-малко хора ще попадат в интензивните легла и рискът да затворим училищата и икономиката е по-нисък”, заяви премиерът.

„Ако искаме да не стигаме до локдаун и децата да ходят на училище - ние трябва да се ваксинираме. Това е научен факт”, призова премиерът.

Последни новини

Общо гласували: 18

Анкета

ОЧАКВАТЕ ЛИ ДА ИМА ЕФЕКТ ОТ АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО?
Не
15 гласували / 83.33%
Не смятам, че са достатъчни и навреме
3 гласували / 16.67%
Да
0 гласували / 0%