СПЕЦПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА 8 ДУШИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ЕВРОФОНДОВЕ

Автор: 5 GmediA 15:01, 3 май 2019
Източник: БГНЕС

Специализираната прокуратура разследва 8 души за престъпления с евросредства по Програмата за развитие на селските райони. От тях петима са с мярка „задържане под стража“ за 72 часа. Това съобщи на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Действията се извършват от следователи на Специализираната прокуратура съвместно с ДАНС и подпомогнати от МВР. Предметът на разследване по досъдебното производство е престъпно сдружение за злоупотреби с фондове на ЕС. Разследват се отпускане на средства за периода 2015 – 2018 година.

Разследването за злоупотреби е свързано с Програмите за развитието на селските райони и по програмата за конверсия на лозя. Принципал е ДФ „Земеделие“.

Става дума за съвсем различно разследване от това, за което преди 8 месеца в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът Миню Стайков, уточни Иван Гешев.

Заместник-главният прокурор разкри, че по различни мерки на земеделските програми от Фонд „Земеделие“ са отпуснати и одобрени средства от фондове на ЕС. По едната програма са отпуснати 11,5 млн. лева. След намесата на прокуратурата парите не са стигнали до престъпната група. По втората програма “Конверсия на лозя“ са поискани над 7 млн. лева. Получени са 5 млн. лева. Останалите пари не са платени.

В схемата фирмите, които са кандидатствали по програмите, реално не са били свързани с реалните собственици. Фирмите обаче са били свързани с бизнес империята „Карнобат“, разкри още Гешев.

В следващите дни екип от прокурори ще реши какви мерки за неотклонение ще вземе за осемте обвиняеми лица.

Разследването ще обхване и служители на Фонд „Земеделие“ дали са осигурявали чадър над фирмите, кандидатствали за евросредствата.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%