ДЕЛЯН ДОБРЕВ: САМО ДВАМА СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ШЕФ НА КЕВР. ИЗБОРЪТ Е ПРЕДРЕШЕН 

Автор: 5 GmediA 09:19, 27 януари 2022
Източник: БГНЕС

Само двама кандидати са предложени за председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той предложи да бъде удължен срокът за избор, за да може да има действително съревнование, защото иначе изборът е предрешен.

"След 18.00 часа вчера получихме още един аргумент за това свое искане. До 18.00 часа вчера бяха входирани само две предложения за шеф на КЕВР. Изборът е предрешен", обясни пред БНТ Добрев.

В момента депутатите гласуват на второ четене промяна в Закона за енергетиката, която предвижда намаляване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 с цел икономия. Промяната в Закона за енергетиката беше приета на първо четене.

Двама от членовете на сегашната комисия ще бъдат отстранени веднага след приемане на текстовете - юристът и икономистът. Ще останат само специалисти по електроенергетика и воден сектор. Други двама ще си тръгнат след жребий.

Междувременно депутатите приеха и правила за избор на председател на регулатора и още един член, тъй като техните мандати са изтекли. Те ще бъдат избирани по досегашният закон, ако не бъде приет междувременно новия, с който се разширява кръга от лица, които могат да кандидатстват.

Срещу поправките в Закона за енергетиката се обявиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивът - чрез намаляване на броя на членовете на КЕВР има опасност комисията да бъде прекалено партийно обвързана. Според управляващите обаче това не е така и броят няма значение.

Тагнато в: КЕВР , Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%