ОТКРИВАТ ЗИМНИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ В ПЕКИН. БЪЛГАРИЯ ИМА 16 СЪСТЕЗАТЕЛИ

Автор: 5 GmediA 09:55, 4 февруари 2022
Източник: Фейсбук, Радостин Василев

Днес открива Олимпийските игри в Пекин. 

Зимни олимпийски игри се провеждат за първи път през 1924 година, а в Пекин ще бъде тяхното 24-о издание. Това е първият град, който ще бъде домакин както на летни, така и на зимни игри, след като летните се проведоха през 2008 г.

Олимпийските игри в Пекин 2022 започват на 4 февруари и ще продължат до 20 февруари, въпреки че някои от квалификациите стартираха още на 2 февруари. Игрите съвпадат с най-важния празник на страната домакин – китайската нова година, която започна на 1 февруари 2022 г.

Зимните параолимпийски игри ще се проведат от 4 до 13 март 2022 г.

Състезанията ще се проведат в три различни зони: централен Пекин, Янцин и Джъндзяку.

Церемонията по откриването на Игрите в Пекин ще се проведе на 4 февруари 2022 г. Събитието ще се състои на Националния стадион в Пекин, познат още като „Птичето гнездо“. 

Около 3000 души ще се включат в откриването, 5 пъти по-малко от 2008 година. Завишените здравни мерки, предпазливостта на състезателите преди олимпийските стартове и екстремно ниските температури са причина много от делегациите да редуцират броя на спортистите, участващи в дефилето на нациите по време на официалното откриване на игрите в Пекин. Четирима наши спортисти ще се включат в парада, а знаменосци ще са Радослав Янков и Мария Здравкова.

Олимпийските игри в Пекин ще включват 109 състезания в 15 дисциплини от 7 спорта зимни спорта.

България ще има 16 състезатели на Олимпийските игри в Пекин. Най-опитен в състава ни е Владимир Илиев, това ще бъде неговата четвърта олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

Сноуборд
1. Радослав Янков

Алпийски дисциплини
2. Алберт Попов
3. Ева Вукадинова
4. Камен Златков

Ски-бягане
5. Симеон Деянов

Ски-скок
6. Владимир Зографски

Биатлон
7. Владимир Илиев
8. Антон Синапов
9. Димитър Герджиков
10.Благой Тодев
11.Милена Тодорова
12.Мария Здравкова
13.Даниела Кадева
14.Лора Христова

Фигурно пързаляне
15.Александра Фейгин

Шейни
16.Павел Ангелов

Олимпийските спортисти, щабовете на отборите и журналистите, които ще присъстват на Олимпийските игри в Пекин, трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 или ще трябва да се подложат на 21-дневна карантина.

Изключенията от правилото за ваксинация ще бъдат преразглеждани „за всеки отделен случай, въз основа на медицински причини“.

Организаторите ще изискват и ежедневни PCR тестове за коронавирус.

Персоналът ще трябва да живее в олимпийския балон, за разлика от Токио, на които беше разрешено да се връщат у дома всяка вечер.

БНТ 1 и БНТ 3 ще излъчват на живо Олимпийските игри. 110 часа оригинална продукция ще бъдат излъчени от обществената медия с основен акцент върху състезанията на българските участници и финалите в най-интересните дисциплини.

Онлайн ще можете следите на живо Игрите на bntnews.bg/sport.

Българското участие в Пекин започва на 5 февруари и ще бъде открито от най-добрия ни ски скачач Владимир Зографски, който стартира с участие в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. 

Талисманът на Олимпийските игри в Пекин е Бинг Дун Дун, панда с широко отворени очи в леден костюм. Домакините смятат, че талисманът олицетворява силата и волята на спортистите и ще помогне за популяризирането на олимпийския дух.

Последни новини

Общо гласували: 35

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 71.43%
Радостин Василев
7 гласували / 20%
Ваня Григорова
2 гласували / 5.71%