ВАТИКАНА ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ МОСАД И ЦРУ, ИМА ПОВЕЧЕ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА, КОНКУРИРА НАСА И РОСКОСМОС, А ПАПАТА Е НАЙ-ОДОБРЯВАНИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР

Автор: 5 GmediA 10:04, 4 май 2019

 

               ПАПА ФРАНЦИСК: ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО Е ПРЕДИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО                                

Добрият политик не трябва да заема пространства, а да инициира процеси.

Призван е да работи за надделяването на единството над конфликта.

Главен принцип е върховенството на правосъдието и правото, зачитането на човешкото достойнство.“

 (Слово на папа Франциск към Дипломатическия корпус, Ватикана 7.1.2019).

                                                              

                                                                                   НАЙ-ХАРЕСВАНИЯТ ДЪРЖАВЕН ЛИДЕР В СВЕТА

Най-харесваният държавен лидер в света за 2017 г. е папа Франциск, показва проучване на глобалната асоциация „Галъп интернешънъл“ (GIA), проведено в 55 страни по света. Сред тях и държави, в които населението е с различни религии. Това прави резултатът изключително впечатляващ -  Франциск е възприеман като водач в по-широк смисъл, не просто като глава на Римокатолическата църква. Далеч зад одобрението към него, остава доверието към Путин, Тръмп, Меркел, а кризата на политиките прозира в избора на №1.

                                      

                                                                                   

 

На 5 май папа Франциск идва в България, в отговор на поканата на премиера Бойко Борисов, отправена при срещата им през 2018 г. Светият отец ще раговаря на четири очи с Борисов и президента Радев, а според официалните съобщения, фокус на срещите им ще бъдат: „общи усилия за изграждане на един по-хуманен свят“.

Ето и някои подробности за Ватикана, държавата на папите, припознавана като една от най-могъщите институции в света.

                                                                                                   

                                                                                                      РИМСКИЯТ ПАПА

Пълната титла на римския папа е: епископ на Рим, наместник на Исус, монарх на града-държава Ватикана, Роб на робите на Бога. Водач на цялата християнска общност, има пълна универсална сила и власт над цялата църква.

                                                                                                      ВАТИКАН

Държавата град Ватикан е най-малката суверенна държава в света – по площ (около 44 хектара ) и по население (842 жители ). Разположена е на хълма Ватикан в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от столицата на Италия. Ватикана е „абсолютна монархия“ - пълната законодателена, съдебна и изпълнителна власт е на папата.

Истинското наименование на държавата е „Ватикан“, но членуваната форма - Ватикана - има по-голяма обществена популярност. На италиански официалното й име е „Stato della Città del Vaticano“.

                                                                                                     ВЛАСТ, МОЩ И КОНСПИРАЦИИ

Ватикана е единствената институция в света, която управлява, взема решения и действа, без да е длъжна да отговаря на въпроси, относно своето управление и съществуване.

Също статут на „единствена в света“ има и по отношение на финансите – само Ватикана има правото да не разкрива източниците на своите доходи, разходи и инвестиции.

Светият престол разполага с вероятно най-обширната мрежа за събиране на информация.  Твърди се, че минута преди всички информационни агенции, Ватикана знае за събития, случили се в различни точки по света - преди всички останали.

Има собствена обсерватория за изследване на Космоса, притежава и собствен сателитен спътник. Разработва изключително сериозни програми в няколко манастира в Европа, които били по-добре оборудвани с техника и специалисти от НАСА и Роскосмос.

Същевременно историята и дейността на Ватикана са съпътствани с множество конспиративни теории. Например снимки,  появили се в Интернет и неопровергани до момента,  уличават папа Йоан Павел II в членство към тайното общество на Илюминатите.

Самата архитектура на града-държава подхранва въображението на търсещите доказателство, че Ватикана е най-тайнственото тайно общество в света. Погледнат от птичи поглед, централния площад прилича на ключалка и на ключ. А определени точки от площта на папската държава образували копие на съзвездието Орион.

                                                                                                              „ЦРУ“ НА ВАТИКАНА

SIV (Servizio Informazione del Vaticano) е службата за информация на Ватикана, като има много спорове за истинската  й същност. Мнозина са убедени, че това е разузнавателна агенция, работеща по подобие на ЦРУ или Мосад  и с "корени в Инквизицията". Други смятат, че SIV е аналог на Foreign Service на Държавния департамент на САЩ. Така или иначе, службата е пряко свързана със сигурността на папата във всеки един момент, особено при пътуванията му по света.

                                                                                                               БЪЛГАРСКАТА ДАНС И ВАТИКАНА

ДАНС обменя разузнавателна информация с Ватикана. През ноември 2018 г. правителството изготвя и гласува "Меморандум за разбирателство между специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавната Агенция за Национална Сигурност и Звеното за финансова информация на Светия престол на град-държавата Ватикан".

С документа се уреждат условията и редът за обмен на информация, видовете информация, условията за ползването й, защитата и каналите за обмен. Меморандумът се сключва от директора на специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ без последващо утвърждаване и обнародване.

                                                                                                    СКАНДАЛИ И „ВАТИЛИЙКС

Във Ватикана от векове се вихрят интриги, вражди и битки за власт, скандали и противоречия, уникалната държава често е раздирана от вътрешни конфликти, и поразявана от външни атаки. Въпреки плътната информационна завеса, спусната от Ватикана, в по-ново време част от „драмите“ стават обществено достояние. А в ерата на Фейсбук и Ютюб държавните тайни на духовния клир стават все по-несигурни.

Гръмналият преди десетина години скандал „Уикилийкс“ засегна и свещеното за католиците място. През 2012 г. срещу Ватикана се изправи "Ватилийкс". В глобалната мрежа изтекоха скандални информации за финансови машинации на Института за църковна дейност (IOR - ватиканската банка), за масова корупция, за морално падение, за педофилия и какво ли още не.

Отговорът на тогавашния папски говорител отец Федерико Ломбарди е лаконичен: „Тези обвинения целят да внесат смут и объркване и да представят в лоша светлина Ватикана и Католическата църква".

От „Ватилийкс“ на бял свят излезе и строго секретно писмо, в което става дума за заговор срещу папа Бенедикт XVI. В документа се казва, че по време на посещение на папата в Китай, архиепископът на Палермо споменал за предстоящ атентат срещу главата на Римо-католическата църква.

Отново отец Ломбарди коментира разкритията и отново лаконично: „ историята със заговора е бълнуване, лудост и не заслужавала да бъде взета насериозно“.

                                                                                                ВАТИКАНА ПРИТЕЖАВА И КРИЕ ЗНАНИЕТО ЗА СВЕТА?

Една от тайните, която никога не е била нито потвърждавана, нито отричана, е съществуването на „Тайните архиви“ на Ватикана. Официално се знае, че в библиотеката, съхраняваща документи и книги, има около 1.600.000 печатни издания.  

Имало, обаче, и скрити тайни помещения, достъпни на малцина посветени. Именно там се съхранявали „Тайните архиви“ – ръкописи, пергаменти, папируси и неизвестна писменост върху непознати материи, подобни на плат, изписани със странни символи и загадъчни йероглифи.

Говори се, че тук се пазят тайнствени книги на толтеките, които съдържат сведения за изчезналото злато на Инките, както и че описват посещенията на извънземни в древността. Страниците на тези мистериозни книги разкривали още и  тайната на идолите от остров Пасха, както и древни исторически събития.

Твърди се още, че зад стените на Ватикана е скрит Светия Граал. Това е тайнственият християнски артефакт, който се издирва от времето на смъртта на Христос до днес. Според легендите, това е чашата, използвана за причастие по време на Тайната вечеря. След разпъването на Христос на кръста, учениците му събирали капки негова кръв в чашата, наречена по-късно Светия Граал.   

                                  

                               

                                                                                                               БАЗИЛИКАТА „СВЕТИ ПЕТЪР“

Съкровището на Ватикана е „Свети Петър“ – най-внушителната католическа църква в света. Проектирана е от гениалните архитекти  Донато Браманте, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, а куполът е дело на самия Микеланджело. „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем.

На покрива й са поставени статуите на Исус Христос и 11-те апостола (без тази на Св.Петър). Нарича се също базилика - вид църква, по-бляскава и мащабна, отколкото други нормални храмове.

Свети Петър е един от 12-апостоли, ученици на Иисус, най-верният и най-пламенният защитник на християнската вяра. Той е първият епископ на Антиохия, основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим, екзекутиран там като мъченик. Бил е разпнат, според преданията, в близост до Неронските градини и погребан в подножието на хълма Ватикан.

Върху гроба му бил построен параклис, а по-късно е издигната и цялата църква „Свети Петър“. Така, основният олтар на базиликата  се извисявал днес точно върху гроба на светеца.

Оригиналната постройка е издигната в началото на ІV в. от император Константин. След 1000 г., сградата рухва и е трябвало да бъде съборена. За построяването на новата били нужни 200 години и усилията на най-великите архитекти на Ренесанса. Базиликата е завършена окончателно през 1626 г. Най-прочутата творба на изкуството в нея е скулптурата “Пиета” на Микеланджело , която е поставена в първия параклис.

                                                                                                             ШВЕЙЦАРСКАТА ГВАРДИЯ

Швейцарската гвардия е част от Въоръжените сили на Ватикана. Създадена е по разпореждане на папа Юлий II (1503 – 1513). Нуждаейки се от доверена войска, той се спира на швейцарските войници, служещи по това време в много европейски дворове и славещи се като перфектните наемни воини.

Днес Швейцарската гвардия наброява 108 войници. Приемат се само швейцарски граждани, задължително католици, с поне средно образование и задължително преминали 4 месечната военна служба в родната Швейцария. Възрастта на гвардейците е от 19 до 30 години, а минималният срок на служба две години. Те трябва да са високи поне 174 см, да са ергени (могат да се женят само след изрично разрешение и поне три прослужени години).  Съвременните гвардейци са въоръжени с пистолети зигзауер SIG P22.

Отрядът от гвардейци, като част от делегацията на папа Франциск вече е в София от 1 май.

                                   ПАПСКАТА ЖАНДАРМЕРИЯ

Тъй като папата е една от най-строго охраняваните личности, тук и навсякъде той е пазен и от така наречения „Корпусът на жандармерията на града-държава Ватикана“.

Жандармерията е на 203 години и числеността ѝ е приблизително колкото тази на Швейцарската гвардия. В нея са включени специалисти по тактическо разузнаване и оценка на обстановката, планиране, управление на трафика, защита от и отблъскване на нападение,  отряд за предотвратяване на саботажи и обезвреждане на експлозиви.  

В момента началник на ватиканската жандармерия и личен телохранител на папата е д-р Доменико Джани, който често може да бъде видян да съпровожда папомобила. Той е бивш служител на Финансовата полиция на външното разузнаване на Италия.

В София Светият отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата.

                                

Последни новини

Общо гласували: 50

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ОТКРИТО В БЪЛГАРИЯ?
Да
37 гласували / 74%
Не
13 гласували / 26%