ГЕРБ: ЗАЩО Е ДЪРЖАВНА ТАЙНА НА КОЙ ТЪРГОВЕЦ "БУЛГАРГАЗ" Е ПРОДАЛА СИНЬО ГОРИВО?

Автор: 5 GmediA 16:47, 8 февруари 2022

Изслушванията за газовите сделки в комисията по енергетика на НС беше засекретено. Председателят на комисията Радослав Рибарски от „Има такъв народ“ предложи то да бъде закрито за журналисти и да не се излъчва онлайн от сайта на парламента, тъй като се очаква да има чувствителна и конфиденциална информация.

Заседанието е посветено на сделката за продажбата на природен газ от „Булгаргаз“ на 4.02.2022 г. на държавната газова борса, когато бяха изтъргувани огромни количества от синьото гориво в рамките на 3 секунди. Министърът на енергетиката Александър Николов не участва в заседанието, тъй като е в командировка в чужбина.

От ГЕРБ протестираха решението за засекретяване на комисията и попитаха защо представлява държавна тайна на кой търговец „Булгаргаз“ е продала синьо гориво.

„Енергийната комисия се оказа пародия, защото заместник-министъра, шефа на „Булгаргаз“ и шефа на газовата борса нямат допуск до класифицирана информация, а това бяха хората, които могат да отговарят на нашите въпроси. В същото време те знаят кой са фирмите т. е едни хора без допуск знаят кои са фирмите. А вие- медиите и българското общество - нямате право да знаете, въпреки че и вие нямате допуск. Това не е ли нарушение на закона?“, попита Делян Добрев от ГЕРБ. 

„При търговията с енергия, която не е по-различна от тази с газа тази информация е публична- както продавачите, така и купувачите. Единствената полезна информация беше от шефа на ДАНС, който ни каза какви са количествата, купени от тези фирми и на какви цени. Когато ги разберете, ще научите много за новото управление на „Булгаргаз“ и на държавата“, обясни депутатът.

„Намираме се в абсурдна ситуация, вие ме питате, аз знам отговорите, но не мога нищо да ви кажа. В същото време хора без достъп за класифицирана информация знаят всичките тези отговори“, каза Добрев.

„Това управление дойде с обещание за прозрачност, а такава не виждаме. Не можем да разберем кой е взел трохите, а камо ли баницата?“. Делян Добрев повтори, че целта е делът на „Булгаргаз“, който е момента е 95% да бъде разделен между посредниците, които ще натоварят потребителите. Според него делът ще стане наполовина – „управляващите опитват да накарат „Булгаргаз“ със законодателни промени да продава енергията за бизнеса у нас на много по-висока цена, отколкото може“. Той беше категоричен, че всички фирми ще платят по-висока газ и стоките в магазините ще станат още по-скъпи.  

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%