ЗАЩО СЕ ЗАБАВИХА ПАРИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА СТЕФЧО?

Автор: 5Gmedia , 11:48, 19 февруари 2019

С около месец се забавиха парите, с които трябва да се плати лечението на 9-годишния Стефан Радойчев в Букурещ. Детето е със спирална мускулна атрофия и се нуждае от лечение в Румъния. Медиците се пак му поставят така необходимите първи две инжекции, въпреки че в сметката на болницата няма преведени пари от Фонда за лечение на деца, който покрива разходите.

Припомняме ви, че на 16 януари, Здравното министерство съобщава, че преводът към Румъния е направен, но твърдението се оказва невярно. Фондът превежда парите 2 дни по-късно – на 18 януари.

За да стигнат до Румъния в леи, БНБ използва кореспондентска банка в Ню Йорк, тъй като централната ни банка не може да плаща директно в румънска валута. Парите трябва да стигнат в румънската централна банка. Американският трезор обаче също трябва да използва собствена обслужваща банка. Тук, става ясно, че от Фонда за лечение на деца са пропуснали да запишат специфичен код за превода. И целият процес трябва да започне отначало. Втори опит – с правилния код на 7 февруари, БНБ насочва парите. Пътят се повтаря през всички банки. Но този път те пристигат само за 2 работни дни. Когато Стефан пристигна в Румъния на 22 януари за първата инжекция лекарство, парите все още ги нямаше на сметката на болницата. 3 седмици по-късно Фондът подава необходимия код и парите най-накрая тръгват към получателя си.

 

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%