ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ПОСРЕЩНА ПАПА ФРАНЦИСК НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Автор: 5 GmediA 10:07, 5 май 2019
Източник: БГНЕС

Самолетът на папа Франциск кацна преди минути на летище „София“. Негово Светейшество бе официално посрещнат първо от премиера на България Бойко Борисов.

Двамата проведоха среща на четири очи в една от ВИП-залите в зоната на летище „София“.

Разликата между терористите и протокола е, че с терористите можеш да преговаряш, с протокола – не можеш. Това казал папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов при  разговора на четири.

Премиерът Борисов разказа още за срещата си с Негово Светейшество:

„Първо, аз му благодарих, че си удържа на думата си и дойде в България. Неговите молитви за мир са всеизвестни и изключително важни от Крим до Западните Балкани. Той поощри това, което правим с мостовете и магистралите. Каза, че магистралите и мостовете са свързващото и определящото, и за мира включително. Поощри това, което сме направили за Западните Балкани, за Договора за добросъседство, за това, че мира и разбирателството поставяме на първо място.

Подаръците ни са също символни. Благодарих му за това, че всяка година българска делегация е на 24 май във Ватикана, и това ще продължи. Те изключително много почитат Светите братя Кирил и Методи. Единият ми подарък беше икона на Светите братя Кирил и Методи, везана в кадифе; омофора, който е с със Свети Петър и Павел, също направен с много любов; вечната роза, която символизира желанието на българския народ за мир с всички народи по света и един личен подарък, защото помните, когато бяхме във Ватикана, той за първи път е чул българско, когато баба му е дала кисело мляко. Тази голяма купичка с мляко я подквасихме специално в нашия държавен институт, за да си го отнесе“.

По думите на премиера, посещението на папата у нас е реклама за България в целия свят. „По принцип България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява“, подчерта Бойко Борисов.

България е 43-тата държава на 29-тото посещение на главата на Римокатолическата църква.

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%