ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ

Автор: 5 GmediA 09:55, 27 февруари 2022
Източник: Епицентър

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

В съботния ден срещу Месни заговезни се извършва помен в чест на мъртвите - на Голямата задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 7 март, понеделник, след Сиропустната неделя (Сирни заговезни), като продължава до 23 април, събота.

В деня на Месни заговезни при богослужението, при четенето на Евангелието и проповедта, Православната църква припомня картината на Страшния съд, трагичните последици от греховността, възмездието за греховете в отвъдния свят и призовава всички към служение на ближния, добродетелност и благотворителност.

Празникът Месни заговезни получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която не се яде месо до края на Великия или Великденския пост.

Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя. В седмицaта преди празника Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него. 

Източник: бТВ

Тагнато в: Месни заговезни

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома, със семейството и приятели
2 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
Планираме ваканция в България
0 гласували / 0%