ПОВЕЧЕ ПИЕНЕ ИЛИ ПО-МАЛКО ЯДЕНЕ? КОЕ СПАСЯВА ОТ ЗАТЛЪСТВЯНЕ?

Автор: 5 GmediA 14:07, 7 май 2019

По данни на Световната здравна организация (СЗО) почти 40% от възрастните в света тежат повече от нормалното, а още 13% са силно затлъстели, пише РИА Новости. Като причини се сочат преяждането, сладките храни, заседналият живот. Учените обаче не смятат, че нещата са толкова прости. Причините и механизмите на тази епидемия не са докрай изяснени.

Чиста и особено опасна

Разпространеното схващане, че човек затлъстява от мазна и калорична храна, сега търпи критика. Все повече изследвания сочат като виновници захарта и заместителите й. Особено вреди царевичният сироп, пълен с плодова захар (фруктоза), който масово заменя обикновената захар (глюкозата) в сладките храни и безалкохолните напитки.

В САЩ първи се разтревожиха от затлъстяването на населението. Според проучванията само с царевичния сироп в напитките и сладкишите американците поглъщат средно 15% от дневната норма на калориите. Има данни, че многото фруктоза вреди на метаболизма – спомага за развиване на метаболитен синдром, диабет втори тип и сърдечно-съдови нарушения. А всички тези болести вървят заедно със затлъстяването. Според учените прекаляването с фруктозата натоварва черния дроб и води до увреждащи процеси. Сред тях са повишеното ниво на липидите в черния дроб и на пикочната киселина, образуването на тромбози, проблеми с възпаления и инсулинорезистентност. Всичко това в крайна сметка води до натрупване на мазнини в тъканите и повишаване на телесното тегло.

Богатите също дебелеят

Преди време се смяташе, че затлъстяването е характерно за бедните слоеве и страните с ниски доходи, където цял комплекс от фактори подбужда към преяждане.

Хората с несигурни доходи често гладуват, а като се сдобият с пари, преяждат. Бедността ги кара да купуват евтини продукти, съдържащи висококалоричен баласт и почти никакви хранителни вещества. Бедните повече вярват на рекламите и на уловките на производителите на нездравословни продукти – пример са големите порции в заведенията за бързо хранене. Освен това тези хора нямат време и финансови възможности да водят физически активен начин на живот.

В САЩ почти 40% от хората са със свръхтегло и затлъстяване. Особено много са те сред латиносите и другите народности, където има повече бедняци. Расте броят на затлъстелите сред военните, затворниците и – парадоксално – сред бездомниците.

Затлъстяването е социално-икономическо явление, придружено от психологически проблеми – силен стрес, тревожност, депресия.

Купичка ориз

Няма единен метод за борба с излишното тегло. Диетолозите съветват да не преяждаме, особено със сладки и мазни храни, да се откажем от бързите храни (фастфуд). Това фактически означава да променим хранителните си навици. Но как?

Препоръчва се да пием повече течности – до 8 чаши чай или други напитки дневно. Но изследователи в Канада и САЩ не успяват да потвърдят ефективността на този метод. Те изследват две групи затлъстели тийнейджъри – едните пият много течности, другите не, но всички спазват общите съвети за намаляване на теглото. След няколко години не се забелязва значима разлика в намаляването на телесната маса между двете групи. Освен това, отбелязват изследователите, децата от първата група все пак пиели по-малко течности от изискваното.

Японските учени заедно с колеги от 136 страни съветват да се яде повече ориз. Според тях дори 50 г ориз на ден ще помогнат да се понижи с 1% равнището на затлъстяването в света.

Учените още не знаят как точно въздейства оризът, само отбелязват, че там, където той е в основата на храненето, хората с наднормено тегло са доста по-малко. Изобщо онези, които наблягат на фибри и пълнозърнести храни, имат по-нисък индекс на телесната маса и по-малко холестерол.

Борбата с епидемията от затлъстяване засега не дава резултат. Затова учените говорят вече за мерки, насочени не само към отделния човек, а към цялото население. Например някои страни въвеждат икономически стимули под формата на промяна в данъците, за да карат хората да купуват по-малко безалкохолни напитки и бързи храни и повече плодове и зеленчуци. Други мерки са например отбелязването на калоричността на храните в кафетериите и медийните кампании за рекламиране на здравословен начин на живот – ходене пеша и колоездене. Зоните за почивка се модернизират, за да може хората да ползват повече стълби и да ходят пеша.

Учени от Великобритания и Португалия се опитват да оценят ефективността на тези мерки, но данните са малко и това не позволява да се направят еднозначни изводи. Все пак те смятат, че всичко изложено дотук трябва да спомогне да се намали средният индекс на телесната маса на населението и да повлияе положително върху здравето.

 

Превод от РИА Новости: Славянка Мундрова-Неделчева

Общо гласували: 15

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
9 гласували / 60%
Не
6 гласували / 40%