ДЕЛЯН ДОБРЕВ: ЦЕНИТЕ РАСТАТ С БЯСНА СКОРОСТ НАГОРЕ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ДАВАТ ДОСТАТЪЧНИ КОМПЕНСАЦИИ НА БИЗНЕСА СА СКЪПИЯ ТОК И ГАЗ 

Автор: 5 GmediA 14:13, 10 март 2022

Нямам доверие в новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. (КЕВР). Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС и заместник-председател на Комисията по енергетика Делян Добрев, предаде репортер на БГНЕС. Депутатът коментира думите на новия шеф на КЕВР, че няма да има драстичен скок в цените на тока нито от 1 април, след отпадането на моратириума върху цените, нито от 1 юли.

"Аз нямам доверие в новия председател на регулатора и в състава като цяло, защото вие помните как той беше избран от Народното събрание. Този орган се превзе изцяло от управляващата партия. Опасявам се, че решенията, които вземат ще бъдат политически. Дори да се окаже, че цената няма да се промени от 1 април, въпросът е за сметка на какво ще бъде това. Ако е за сметка на рязко покачване от 1 юли, да не стане така, че едно потиснато решение по отношение на цените, да си го платим с лихвите малко по-късно", каза Добрев пред БГНЕС.

По думите му това, което прави Народното събрание, не е дневният ред на обществото. "Най-големият проблем на днешния ден, не само на днешния, този проблем е от половин година, са цените в България. Цените в България станаха за някои стоки два пъти по-скъпи, колкото цените в ЕС. Има много ясна причина за това. Тя идва от това, че правителството не знае как да управлява страната, но по-конкретно това, че те не дават компенсация за бизнеса за скъпия ток и газ. Защото в България токът и газът за бизнеса са десет пъти по-скъпи, отколкото беше миналата година и в България не се дават достатъчно компенсации, а се дават само символични - цените растат с бясна скорост нагоре. Вече дори слушаме вицове, че заплатите в България трябва да се казват като прогнозата за времето. Заплата от 1000 лв., но се усеща като 350 лв. Това е заради инфлацията", заяви още Делян Добрев.

Той отговори на въпрос дали мораториумът върху цените на тока, парното и водата е дал своя ефект. "Мораториумът даде своя ефект, защото за тези три месеца, цените не се промениха. Въпросът е как ще бъдат покрити дефицитите и лихвите, които се натрупаха през тези три месеца, от 1 април. Ако не се платят от 1 април, как ще се платят от 1 юли", попита Добрев.

По думите му тези решения зависят от КЕВР, но в същото време регулаторът е избран от една партия и съставът е така намален, че двама човека в КЕВР да имат правото да вземат всички решения. 

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%