МИНИСТЪР ДЕНКОВ: 7 СЕПТЕМВРИ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩА ДАТА ЗА СТАРТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА, ПРЕДЛАГАМЕ И УДЪЛЖАВАНЕ НА ГОДИНАТА С ДВЕ СЕДМИЦИ 

Автор: 5 GmediA 16:38, 10 март 2022
Източник: Нюз.бг

Учениците могат да започнат новата учебна година от 7 септември. Има предложение и за удължаване на годината с две седмици, за учениците от 1 до 6 клас, което ще бъде в полза на самите деца. Това каза в Бургас министърът на образованието Николай Денков:
"7 септември като стартова дата изглежда най-подходяща, така печелим една седмица повече, която може да се използва и за повече ваканции през учебната година. Също може да се използва и за усвояване на повече учебен материал. Знаете също,  че и предлагаме удължаване на учебната година с две седмици за учениците от 1 до 6 клас, така че общо се получават три седмици за тези випуски. Част от тях ще бъдат използвани за удължаване на ваканциите по време на учебната година, а част от тях и за повече упражняване на материала. 

Успоредно с това правим преглед и на програмите, стартира тази процедура, за да се облекчат програмите. И друг път съм казвал, че има твърде много академични понятия,  много термини, трябва да станат по-практически ориентирани учебните програми. 

Основен мотив за удължаване с три седмици на учебната година е, че в България тя е най-кратка от всички останали държави в Европейския съюз. 

В момента се обработва и информацията за готовността на българските училища да приемат деца на украински бежанци. По колко деца могат да бъдат включени в паралелките.

Днес изпратихме писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразяваме мнение, че тестването на този етап трябва да отпадне, както и да прегледат всички останали ограничителни мерки, които могат да отпаднат също, така че очакваме и решението на здравото министерство", каза още министър Денков

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 9

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ 2 В 1 ПРЕЗ ЮНИ?
Да
8 гласували / 88.89%
Не
1 гласували / 11.11%
Не ме интересува
0 гласували / 0%