"ОСКАР 2022": НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ - „CODA: ДЕТЕ НА ГЛУХИ РОДИТЕЛИ“, УИЛ СМИТ - НАЙ-ДОБЪР АКТРЬОР, ДЖЕСИКА ЧАСТЕЙН - НАЙ-ДОБРА АКТРИСА

Автор: 5 GmediA 09:02, 28 март 2022
Източник: DNA Web Desk

В Лос Анджелис бяха раздадени за 94-и път най-престижните кинонагради -  „Оскар“. Бляскавата церемония отдаде почит на жертвите на войната в Украйна.

Най-добър филм на годината е „CODA: Дете на глухи родители“ - лентата разказва историята на чуващо дете в семейство на възрастни глухи, което се опитва да изгради живота си. За първи път от 1932 година насам филм с по-малко от четири номинации печели най-голямата награда, предва БНР.

За най-добър актьор беше отличен Уил Смит за превъплъщението му в Ричард Уилямс - бащата на тенис звездите Винъс и Серина:

„Когато светът приеме твоето изкуство и особено когато го приеме по начина, по който си се надявал, когато разбере онова, което си искал да предадеш, разбира се, че се чувстваш добре и усещаш, че си попаднал в десетката. Но най-вече се вълнувам за Винъс, Серина и цялото семейство Уилямс. Решението да допуснеш някой да разкаже твоята история на успеха пред света наистина е важна крачка“.

Малко преди наградата Смит внесе смут в залата, след като удари колегата си Крис Рок. Комикът представяше награда и се пошегува със съпругата на Смит Джейда Пинкет. По време на емоционалната си реч Смит се извини като заяви, че „любовта те кара да правиш луди неща“.

Най-добра актриса стана Джесика Частейн с изпълнението си в „Очите на Тами Фей“, където играе влиятелна телеевангелистка.

Джейн Кемпиън спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за „Силата на кучето“. Тя е едва третата жена, получила златната статуетка в над 90-годишната история на церемонията.

Филмът с най-много статуетки - цели шест, е фантастичният епос „Дюн“, включително за ефекти, операторско майсторство и звук.

Сър Кенет Брана взе първия „Оскар“ в кариерата си за най-добър оригинален сценарий за автобиографичния му „Белфаст“.

Звездите и гостите на церемонията запазиха минута мълчание в чест на Украйна. През това време на екрани в „Долби тиътър“ се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - „храна“, „медицински грижи“,  „одеяла“.

 

Джесика Частейн/ЕПА/БГНЕС
Джесика Частейн/ЕПА/БГНЕС

 

Уил Смит удари колегата си Крис Рок/ЕПА/БГНЕС
Уил Смит удари колегата си Крис Рок/ЕПА/БГНЕС
Тагнато в: "Оскар"

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%