ДЕЛЯН ДОБРЕВ: ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЩЕ ДАДАТ ШАНС ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ДА ОВЛАДЕЕ ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА. ИНФЛАЦИЯТА НИ Е ДВОЙНО ПО-ГОЛЯМА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА 

Автор: 5 GmediA 14:05, 28 март 2022
Източник: офнюз

"По официални данни, средната инфлация в България надмина 10 процента, а на хранителните продукти е над 20 процента. Липсата на адекватни и навременни компенсации за цената на тока и газа са причината инфлацията в България да е 2 пъти по-висока от инфлацията в еврозоната. Тоест половината инфлация можем да я напишем на сметката на „Промяната“. И това са данните от преди началото на войната. След началото на войната, очаквам инфлацията вече да не се движи толкова от цените на тока и газа, а от нарушената верига на доставките. Украйна е голям производител и износител на стомана, въглища, основни селскостопански култури и други. Износът на Украйна ще бъде заменен от други държави, но намаленото предлагане ще увеличи цените на тези стоки. Това ще се отрази върху секторите на строителството, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост. Русия е един от най-големите износители на петрол и природен газ. До няколко години, санкциите срещу Русия ще включват и тях. Това ще поддържа цената на тока и газа високи в средносрочен план". 

Това казва в интервю за в. "Труд" енергийният експерт на ГЕРБ Делян Добрев.

"Нашето правителство е толкова некомпетентно, че може наистина да не знае и да си вярва. Днес прочетох във фейсбук, че единственият успех на „Промяната“, е промяната на часовото време вчера. Единствената причина според мен все още да нямаме План и да сме последната държава в Европа без такъв, е далавера за някого. През тази една година, единствената съществена промяна в Плана е замяната на всички проекти в енергетиката с батерии. Тази идея е толкова малоумна, че можем да си я обясним единствено с корупция и облагодетелстване. Дори и децата във втори клас могат да сметнат, че тези батерии никога няма да могат да се изплатят. Това е причината нито една друга държава в Европа да няма такъв проект в своя план. Нещо повече, енергетиката ни също няма нужда от батерии, защото имаме предостатъчно балансиращи мощности и мощности за съхранение. Времето ще покаже кой ще открадне тези 2 милиарда лева от Плана", казва още Добрев.

"Искам да кажа кои са фирмите, които са участвали в съмнителните сделки за покупка на газ от Булгаргаз, но не мога, тъй като тази информация бе нарочно засекретена от парламента. В студиото на BgOnAir казах, че ако кажа кои са фирмите и с кои трима представители на кабинета са свързани, патрулките на Бойко Рашков ще ме чакат пред вкъщи като се прибера. Както виждате арестуват дори и без причина", посочи експертът от ГЕРБ.

"Арестът на лидерът на опозицията в България означава, че всеки в тази държава може да бъде задържан без причина и без правно основание. Спомняте ли си по наше време в едно заседание на парламента, председателят на Народното събрание тогава Димитър Главчев отказа да даде думата на лидера на опозицията тогава Корнелия Нинова. За това свое действие, Главчев подаде оставка още същия ден. Сега арестуват лидера на опозицията, съдът решава, че арестът е незаконен, но на управляващите и на самия Бойко Рашков и през ум не им минава да си подадат оставките. Това са два противоположни примера за демокрацията в България. Тази демокрация в момента е застрашена. Тя не е даденост и трябва да се отстоява всеки ден. Нищо чудно, че инвеститорите на правителството са свързани с руски олигарси. На тях точно такава среда им харесва - без демокрация. С тези действия на управляващите схемаджии ще видим големите западни инвеститори „през крив макарон“, смята Делян Добрев и заключи: 

"Предсрочни парламентарни избори ще дадат шанс за съставяне на правителство, което да овладее не политическата, а икономическата криза. Кризата, която в последната половин година изпразни джоба на българина. Инфлацията ни е двойно по-голяма от европейската. Правителството е толкова некомпетентно, че с всяко свое действие помпат инфлацията - от проинфлационния бюджет който приеха, през липсата на адекватни компенсации за бизнеса до смахнатите идеи за изкупуване на зърното в България".

Тагнато в: Делян Добрев

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%