МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: УЧЕБНАТА ГОДИНА ЩЕ ЗАПОЧНЕ НА 15 СЕПТЕМВРИ, СЪДЪРЖАНИЕТО НА УЧЕБНИЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ ПРЕРАЗГЛЕДАНО 

Автор: 5 GmediA 13:49, 31 март 2022
Източник: БГНЕС

Съдържанието на учебниците у нас ще бъде преразгледано, като ще започнем с учебните програми, които да бъдат изчистени от излишните академични термини и обогатени с практически примери. Програмите трябва да готови до края на юни, след което ще започнат промени и в учебниците. Това потвърди във Варна образователният министър Николай Денков.

Останалите промени, които се обсъждат, ще влязат в сила от учебната 2023 - 2024 година.

Тази година учениците ще започнат на 15 септември.

Средствата, предвидени за тестване, няма да бъдат пренасочвани. Предизвикателство тази година ще бъдат матурите, които за първи път се провеждат по изискванията на новия закон. Във външното оценяване на 4-и, 7-и и 10-и клас промени няма да има.

Постепенно ще стават по-интегрални изпитите, стъпка по стъпка, така че в изпита по външното оценяване по математика да се включат и от някои други предмети знания, а в изпита по български и литература по някои от другите предмети. Средствата за тестовете минаваха по бюджета на здравното министерство, така че тук няма промяна, по-скоро имаме тестове за седем последователни тествания, те имат дълъг срок на годност, така че ще запазим, ще ги съхраним за началото на следващата учебна година, обясни министър Денков.

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%