ГЕРБ ИСКА МОН ДА ПРОВЕРИ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ДОКТОРСКАТА СТЕПЕН НА АНДРЕЙ ГЮРОВ 

Автор: 5 GmediA 11:39, 1 април 2022

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ настояват за проверка от страна на МОН с аргумент, че процедурата за признаване за академично признание на депутата от "Продължаваме промяната" и номинация за гуверньор на БНБ Андрей Гюров е опорочена.

На трибуната в Народното събрание бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев заяви, че БНБ в най-голяма степен се крепи на доверието, което има в обществото в гуверньора на банката. Гюров вероятно има такава степен, но за да бъде управител на БНБ и за да бъде допуснат, трябвало да има академично признаване, каза той.

Вълчев напомни, че вчера се провело изслушването на двете номинации за гуверньори на БНБ, като в Националния регистър за академично признаване нямало публикувано удостоверение на академично признание на научно-квалификационната степен "доктор" на Андрей Гюров. Вчера в 17.30 ч. такова все пак било публикувано, като заявлението било подадено и одобрено веднага на 31 март.

Защо за редовите заявители процедурата не се случва толкова бързо?, недоумява Вълчев. Документите не били подадени лично от Андрей Гюров, а че е бил оказан натиск върху Националния център за информация и документация за експертно признаване на образователно-квалификационната степен.

Все пак Андрей Гюров отговорил, че подал документи преди време, а доказателствата могат да се видят в самия регистрационен труд. Ако този научен труд е автентичен имаме много добър кандидат за БНБ, но и за Европейската централна банка. На такъв труд би завидял и Нострадамус, изтъкна Вълчев.

Валери Лачовски обясни, че още в първите страници на неговия научен труд от 2005 г. било установено, че се цитират актуални данни от 2008 и 2012 г. и статия от 2007 г. Дали е реален неговият труд или става въпрос за тежка документална измама? Как в 17 ч. научният труд на Андрей Гюров е признат и качен на сайта на регистъра за академично признаване?, пита Лачовски.

Тома Биков очаква всичко да приключи с документна измама съвсем скоро. Ние нямаме бърза работа, изпитваме Андрей Гюров и нека отговори в момента, призова Биков. Той даде за пример, че за председател на КЕВР бил избран председател със съответните качества, а сега същото се правило и за бъдещия управител на БНБ. Как веднъж не намериха човек, който да отговаря на условията, недоумява Тома Биков.

Източник: Нюз.бг

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
10 гласували / 76.92%
Не
3 гласували / 23.08%
Не ме интересува
0 гласували / 0%