СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ПРИЗОВАВАМ ПРОКУРАТУРАТА ДА ЗАПОЧНЕ ПРОВЕРКА НА “ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ” НА МЕМОРАНДУМА ЗА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА, ПОДПИСАН ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРИЛ ПЕТКОВ

Автор: 5 GmediA 10:41, 3 април 2022
Източник: Министерство на енергетиката

ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ НА СКАНДАЛЕН МЕМОРАНДУМ ЗА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА И РОЛЯТА НА ХЕРО МУСТАФА. КОЙ ЛЪЖЕ? РУСКАТА ВРЪЗКА И ХОРАТА НА ПУТИН. ЗАЩО АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ ПОДПИСВА БЕЗ МАНДАТ? КОГА КИРИЛ ПЕТКОВ СЕ СЕТИ ЗА ДАНС? НА ХОД Е ПРОКУРАТУРАТА - ИМА ЛИ ПОТЕНЦИАЛ ЗА КОРУПЦИОННА СДЕЛКА НА ВЕКА̀ В БЪЛГАРИЯ?

“Главният прокурор Иван Гешев може да се самосезира за Кирил Петков и Асен Василев за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation” - това заяви в радио-интервю Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба, бивш член на Висшия съдебен съвет.

Поводът: грандиозният скандал, в който се сблъскаха като мутренски джипове на оживено кръстовище: Асен Василев и Александър Николов с Херо Мустафа, всеки обвини другия в лъжа.

В тази история има много мръсни петна и нито едно чисто намерение, колкото и да се кълнат в това.

Какво просветна за публиката, след като правителството и посолството на САЩ се замеряха с имейли и уточнения?

На 15 февруари 2022 г. във Вашингтон, по време на официалното посещение на вицепремиера Асен Василев и на министъра на енергетиката Александър Николов, организирано и наблюдавано от посланика на САЩ в България Херо Мустафа, се състоява вечеря, на която присъстват представители на Gemcorp.

На 11 март в София пристигат адмирал Майкъл Хюит, съосновател и директор на IP3  и Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на Gemcorp; те се срещат с Асен Василев и Александър Николов.

На 23 март, в присъствието на  премиера Кирил Петков, министър Александър Николова подписва меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management и IP3 Corporation за “алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, развитие на ядрената енергетика”… Според правителствената информационна служба, става въпрос за “около 1 милиард долара”.

Меморандумът е засекретен. Опитите на медийния сайт  “Свободна Европа”, финансиран от Държавния департамент на САЩ, да научи подробности за споразумението, удрят на камък.

ПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ

Разследващият сайт BIRD, базиран в Париж, разкри: “В разгара на войната в Украйна, правителството на България подписа меморандум за сътрудничество с фонда „Джемкорп“ /Gemcorp/ на руския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия. Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев, който подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков /на водещата снимка вдясно/. Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г. в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN, което следи за съмнителни доларови трансакции.

Конкретната причина те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“, но финансовото разузнаване ги квалифицира също така като „руски политически свързани лица“ /Russian Politically-Exposed Persons/, заради връзката им със санкционираната руска банка ВТБ…”

Журналистът Димитър Стоянов припомня: “Пред 2014 г. Gemcorp изплуваха като потенциален спасител на КТБ – регистрирана във Великобритания фирма, но всъщност фасада за малтийската фирма Mirabella Malta Limited, чиито реални собственици пък остават скрити зад офшорното законодателство. Всички дейности на Gemcorp, свързани с „управление на инвестиции“ се извършват от Mirabella Financial Services LLP през Mirabella Malta Limited, посочваха от Gemcorp. Произходът на средствата, минаващ през тази компания, оставаше дълбока тайна за обществеността.

Факт е също така, че Атанас Бостанджиев е работил в лондонския клон на „ВТБ Капитал“, банка, която е едно от най-силните оръжия на руските лостове за икономическо влияние в чужбина – близка и далечна, както Европа, така Африка и Азия. Бостанджиев напуска ВТБ след затварянето на КТБ, но именно по негово време се отваря и офис на ВТБ в София, на чието разкриване той присъства лично. Управители на българското представителство стават Милен Велчев и Красимир Катев. А самите „ВТБ Капитал“ участват в сделките на КТБ за Булгартабак и Виваком (Бостанджиев е участвал като представител на ВТБ в приватизацията на Булгартабак). Към днешна дата ВТБ подготвя напускане на Европа заради наложените санкции спрямо нея. На 5 март 2022 г. тя беше изключена от платежната система SWIFT.”

На 30 март авторитетният бизнес вестник Financial Times написа: “Основана през 2014 г. от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бивш лондонски шеф на руската държавна банка ВТБ Капитал, Gemcorp стартира с 250 млн. долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, твърдят запознати с инвестицията.

Парите идват от осъществена от Авдолян и Адониев продажба на телекомуникационна компания, подкрепена от „Ростех“ - огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, чиито танкове, бомби и ракети са използвани за нападение срещу Украйна.

Авдолян, чието участие в Gemcorp приключи през 2020 г. чрез мениджърско изкупуване, продължи да инвестира в големи проекти за природни ресурси в Русия заедно с „Ростех”, който изнася оръжия за над 10 млрд. паунда годишно и дава работа на 2 млн. души. Адониев прекрати участието си в Gemcorp през 2015 г. и няма инвестиции, свързани с „Ростек”.

Авдолян поддържа също така връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех” Сергей Чемезов - близък приятел на Владимир Путин. Чемезов е имал общ апартамент с руския президент, докато и двамата са служили в съветския КГБ в Източна Германия.”

И след всичко това, на 2 април, в късния следобед, часове, след като е възложена проверка на ДАНС, началникът на кабинета на премиера Петков, Лена Бориславова, заявява: “засега няма установени руски парични потоци в Gemcorp.”

На 2 април сутринта, от разговор с министри от кабинета “Петков”, установих, че:

- Кирил Петков не е разпореждал предварителна проверка на Gemcorp и IP3 на службите, нито е помолил БНБ за становище за произхода на капитала и банковите референции на двете компании.

- Не е извършено съгласуване между министерствата за потенциалния ефект от инвестицията;

- Не е подготвено и прието решение на МС за меморандума;

- Министърът на енергетиката Александър Николов не е получил мандат от МС за подписване на меморандума. Министрите не познават съдържанието на меморандума - какви са задълженията на българската страна и обезщетенията за неизпълнение на ангажиментите.

- Несъстиятелни са опитите на Лена Бориславова да неглижира меморандума - компаниите могат да съдят България във Вашингтонския арбитраж.

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА С 8 ВЪПРОСА КЪМ КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА МЕМОРАНДУМА С GEMCORP - ЗАЩО ДАНС ЩЕ ПРОВЕРЯВА ПОСТ-ФАКТУМ, БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕНА ЗА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Призовавам прокуратурата да се самосезира от медийните публикации по скандала за 1 милиард долара и да установи всички нарушения: като се започне от това има ли вмешателство на посолството на САЩ в България и натиск от “департамента на Щатите”, както твърди вицепремиерът Асен Василев; какви ангажименти са поемани от Асен Василев и Александър Николов; защо е нарушен правилника за работа на Министерски съвет и кои закони са потъпкани с подписването на меморандума без мандат за подписалия министър - всичко това води ли към престъпления по служба, конфликт на интереси и потенциална корупция в особено големи размери?

Тагнато в: Gemcorp

Последни новини

Общо гласували: 73

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ДОГОВОРКАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ-СДС?
Категорично не
61 гласували / 83.56%
Да
12 гласували / 16.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%