МИНИСТЪР САНДОВ: ЗА ОДОБРЕНИЕТО НА ПЛАНА НЕ СА ПОЕМАНИ НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ АНГАЖИМЕНТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 

Автор: 5 GmediA 09:14, 8 април 2022

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви пред БНТ, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи.

В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но - те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от еленергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет.

Сандов обясни, че има два много важни акцента в Плана ни за възстановяване и устойчивост, насочен към зеления преход. Единият е масово навлизане на възобновяеми източници и на второ място - изграждане на завод за производство на батерии, съхранение на тази енергия и инсталация за рециклиране.

Ето какво отговори той на въпроса кога се предвижда да бъдат затворени т. нар. централи "Марици":

"Марици"-те ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в ЕС - говори се за 2038 година, допълни Сандов.

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е възможно да има един период може би следващите 1-2 години, в който е възможно дори България да изнася въглища за съседните ни страни, за да може да се гарантират доставките, допълни вицепремиерът.

Впоследствие ще започнат да излизат хора от минно-добивния сектор и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена енергия. Има множество работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро заплащане и при много по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат огромни инвестиции във ВЕИ сектора, притесняваха ни огромните пикове на потребление и те ще могат да бъдат гарантирани през тези мощности за съхранение.

Сандов е категоричен, че в най-мащабния финансов проект от Плана за възстановяване - заводът за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към някакво предприятие.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление срещу държавата, подчерта той.

Основната част по обсъждането на този План мина през предходните месеци. Бяхме във финална фаза на преговори с ЕК - цялата ЕК ни се беше стоварила отгоре, всеки ден имаше разговори. Времето ни притискаше, това е истината, призна вицепремиерът.

Той заяви категорично, че за одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани политически ангажименти, свързани с начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

С програмите на ЕС, с бюджета и националното развитие ние можем да развиваме много качествени политики, но с този План България може да излезе на друго място - имиджово в Европа и да привлечем инвестиции, категоричен е Сандов.

Вицепремиерът коментира и темата дали има напрежение в управляващата коалиция предвид споровете по различни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези дебати са нужни, дори на моменти да са спорове, това е полезно за коалицията.

По въпроси като това дали България трябва да изпрати военна помощ на Украйна или да обяви руския посланик за персона нон грата, ще реши парламентарното, а не коалиционното мнозинство, категоричен е Сандов.

Ето как отговори той на въпроса има ли възможност да се стигне до излизане на някоя партия от коалицията заради разногласия:

"Би било жалко и ако това стане, а аз не вярвам, че ще стане, това означава, че имаме много ценностни различия. Аз не бих искал България да бъде тласкана извън рамките на ЕС. Ние сме част от развития свят".

Сандов препоръча на българските граждани да сравнят развитието ни като член на ЕС със съседни страни като Сърбия и Северна Македония. Дори не бих казал Африка, допълни той.

Ако изпълним Плана имаме възможността през следващите години да бъдем един добър пример за света, категоричен е вицепремиерът.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%