ПРОБНИ МАТУРИ ПО БЕЛ ЗА 12-И КЛАС ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ОНЛАЙН НА 16 И 30 АПРИЛ

Автор: 5 GmediA 15:37, 12 април 2022
Източник: Матури онлайн

На 16 и 30 април онлайн ще се състоят още две пробни матури по български език и литература за 12-и клас, изцяло съобразени с новия формат на Министерството на образованието и науката (МОН). Възможността за учениците да тестват знанията преди реалния изпит предоставят от издателството "Клет България", съобщиха организаторите, предава БТА.  
Участниците ще могат да направят изпита в удобно за тях време - онлайн матурата ще е достъпна през целия ден на двете обявени дати. След явяване на изпита, всички ще получат обективна обратна връзка от експерти оценители за цялостното им представяне - на тестовата част, на отворените въпроси и на есето или съчинението.

С организирането на тези пробни матури издателството дава възможност на дванадесетокласниците да добият реална представа за новия модел, по който за първи път тази година ще се състои задължителният държавен зрелостен изпит.

До момента се състояха две пробни онлайн матури - на 2 и 9 април, като много ученици изпробваха знанията си и получиха представа за пропуските си в учебния материал. Всички те имат възможността отново да тестват знанията си и да разберат дали са ги надградили, за да се представят по-добре на предстоящите дати.

"Реалният държавен зрелостен изпит по български език и литература наближава и всички дванадесетокласници трябва да се мобилизират, ако искат да постигнат добри резултати, които да са им полезни след това. Тези пробни матури ще им дадат ценна информация за това в кои области са пропуските им и на кои части от учебния материал трябва да наблегнат. Не по-малко важен е факторът, че с явяването на пробни матури учениците придобиват по-голяма увереност за реалния изпит", коментира проектният ръководител от издателството Бояна Табакова.

"Клет България" разработи и онлайн курсът "М@турата" за подготовка за държавния зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласници от цялата страна. Обучението е изцяло съобразено с новия формат на МОН, а ментори са преподаватели от едни от най-елитните софийски гимназии. Освен структурираната информация, която те предоставят, програмата включва и голям набор от дигитални ресурси за упражнение, мисловни карти, електронна христоматия и ценни съвети от психолог за справяне със стреса покрай изпита.

За всички участници има записи от срещите, до които имат достъп по време на целия курс. Преди началото на обучението се състоя безплатна пробна матура, както и междинна такава по време на курса, като резултатите показват, че 60 процента от учениците са подобрили значително резултата си спрямо първата матура. Обучението ще завърши с финална пробна матура, с която учениците ще разберат до каква степен са подготвени за реалния държавен зрелостен изпит.

Тагнато в: пробни матури

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%