"ЗОГРАФ": КОНКУРСЪТ ЗА ШЕФ НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР Е НЕЛЕГИТИМЕН, ОРГАНИЗИРАН Е ОТ ПРОВЕРЯВАНА ОТ КПКОНПИ ЗАМ.-МИНИСТЪРКА

Автор: 5 GmediA 08:38, 13 април 2022
Източник: 5GMedia

Министърът на културата Атанас Атанасов трябва незабавно да анулира проведения с куп процедурни нарушения злополучен конкурс за шеф на Народен театър „Иван Вазов", а причината е, че отговорността за неговата организация като ресорен заместник-министър изцяло носи Весела Кондакова, която е проверявана от Антикорупционната комисия по сигнал за „наличието на данни за несъвместимост, потенциален конфликт на интереси и корупция", заявяват от сдружение „Зограф".

Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ) със свое решение от 19.01.2022 г. образува производство за установяване на конфликт на интереси срещу Весела Кондакова в качеството й на заместник-министър на културата. Решението касае и извършване на проверка на твърденията за несъвместимост за заеманата висша публична длъжност, напомнят от сдружение „Зограф". Съгласно действащото ни законодателство, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, изтъкват от „Зограф". Според европейската практика всички попаднали в подобни скандални ситуации висши представители на властта обикновено поемат моралната отговорност, като се оттеглят или излизат в отпуск, докато тече разследване или се извършва проверка относно изнесени в публичното пространство уличаващи ги факти. Временното оттегляне от заемания висок пост в държавната администрация заради извършвана проверка на конретното лице е нещо съвсем нормално и обичайно за всяка една модерна и правова европейска страна, но уви, заместник-министър Кондакова очевидно се чувства „недосегаема" и над закона, тъй като тя така и не пожела да излезе в неплатен отпуск за периода, в който е проверявана за установяване на конфликт на интереси от Антикорупционната комисия, констатират от сдружение „Зограф".

Очевидно все пак се налага да напомним на проверяваната от Антикорупционната комисия заместник-министърка на културата Весела Кондакова, че нулева толерантност към корупцията е мотото на сегашното коалиционно правителство на Република България, отбелязват от гражданското сдружение. От „Зограф" не крият и възмущението си, че в „ресора" на заместник-министър Кондакова цари пълен хаос и тя на практика не се справя с преките си служебни задължения. Както е известно, именно Весела Кондакова още преди месеци бе натоварена с отговорната задача да координира дейностите и процедурите по изготвянето на изключително важния Регистър на свободните артисти, припомнят от „Зограф". За съжаление и до днес Министерството на културата не е изпълнило задължението си да изготви въпросния Регистър на заетите в независимия културен сектор и артистите на свободна практика, които бяха сред най-засегнатите от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, а вината за липсата му е именно на зам.- министър Кондакова, посочват от гражданското сдружение.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%