ПЛАМЕН ДАНАИЛОВ: КАКВО Е НАЛОЖИЛО И ЗА КАКВО СА БИЛИ ИЗРАЗХОДВАНИ 5 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ?

Автор: 5 GmediA 14:27, 16 април 2022
Източник: БГНЕС архив

Коментар на Пламен Данаилов, бивш депутат от “Има такъв народ”, заместник-министър на енергетиката в правителството на Четворната коалиция:

На 15-ти април НЕК (Националната електрическа компания) предсрочно погаси 1.2 млрд. лева заем към МФ (Министерство на финансите), дължим към 31.12.2023 г. Благодарение на усилията на екипа в министерството на енергетиката и доброто финансово управление в държавната енергетиката, за пореден път през последните месеци успяваме да подпомогнем държавния бюджет. Важно е за всички да разберат, че компенсациите за високите цени на енергията за месец март, а и за месец април, ще бъдат осигурени от държавните енергийни дружества. Важно всички да си спомнят, че цената не електроенргията за всички нас, като битови потребители, не беше променена през последните месеци и остава най – ниската в целия ЕС.

Ако не бе таза важна финансова подкрепа от ресора на Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в затруднение да посрещне предстоящите плащания.

Разбира се, всичките тези средства имат и алтернативно използване, а именно реинвестиции в енергетиката като рехабилитация на държавните дружества, стартиране изграждането на нови мощности, включително нови ядрени блокове. Но! Стабилността на държавните финанси е приоритет на Министерство на енергетиката.

П.С.1

Фискалният резерв (парите на правителството) към 08.04.2022 г. бе в размер на 4,7 млрд. лева. Важно е да припомним, че във фискалния резерв се съхраняват и следните средства : около 4 млрд. лева от т.н. сребърен фонд (за нашите пенсии), около 3 млрд. лева за енергийни фондове (вкл. за отработеното ядрено гориво), около 3 млрд. лева на различни национални фондове и около 0,3 млрд. лева за учителския пенсионен фонд. Общо стойността на различните фондове в структурата на фискалния резерв е около и малко над 10 млрд. лева. Сами може да пресметнете разликата от около 5 млрд. лева. Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства от фискалния резерв всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено.

Тагнато в: фискален резерв

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%