ИЛОН МЪСК КУПУВА "ТУИТЪР" ЗА 44 МИЛИАРДА ДОЛАРА 

Автор: 5 GmediA 10:24, 26 април 2022

Бордът на компанията "Туитър" се е съгласил да продаде социалната мрежа на милиардера Илoн Мъск за 44 милиарда долара или по $ 54,20 за акция, което е с близо 38% над цената на затваряне на търговията на акциите на Twitter на 1-ви април - преди Мъск да разкрие, че е закупил около 9-процентен дял от социалната медия.

"Предложената трансакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter“, посочи Брет Тейлър, независим председател на борда на Twitter в изявление за пресата.

Акциите на Twitter бяха спрени от търговия в понеделник преди обявяването на сделката, като преди това поскъпнаха в рамките на деня с 5,5%. След като търговията беше възобновена, акциите се покачиха само още незначително, приключвайки вчерашната сесия на Уолстрийт с повишение от 5,66% до $ 51,70 за акция.

Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на тази година, но при условие че тя бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи на САЩ.

Илон Мъск не е чужд на регулаторните битки. Той беше подложен на критика от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) за негов туит от 2018 г., в който твърдеше, че има "осигурено финансиране", което би му позволило да превърне компанията Tesla в частна при цена от $ 420 за акция. Стигна се до споразумение за 40 млн. долара, което включваше ограничения за използването от страна на Мъск на публикации в Twitter.

Мъск е най-богатият човек на планетата, като по данни на списание "Форбс" състоянието му е над 273 милиарда долара.

В изявление ръководителят на "Тесла" Мъск пое ангажимент да направи мрежата по-добра, като заложи на максимата, че свободното изразяване e ключово за демокрацията. Той е ревностен застъпник на по-големи гаранции в "Туитър" за свободно изразяване. Концепцията за свободен достъп на множество идеи, които да се съревновават за внимание от обществото - съревнование, при което най-добрите идеи оцеляват - е нещо ключово за западните демокрации и обект на непрестанни тълкувания.

С покупката си на "Туитър" Мъск застава в позиция, от която може да управлява влиятелна социална мрежа, използвана от политици, журналисти и обикновени граждани за разпространяване и търсене на информация. Покупката става в период на дебати за това дали модерацията на съдържание в платформата може да се приеме за цензура. Преди малко повече от година "Туитър" блокира профила на тогавашния американски президент Доналд Тръмп от опасения за подклаждане на насилие след нападението срещу Капитолия.

В изявление Мъск посочи, че "Туитър е площад в дигитална форма, където се дебатират жизненоважни теми за бъдещето на човечеството". Той допълни, че ще работи над подобряване на платформата, което да включва прозрачност на алгоритмите и действия срещу спам ботове.

Тагнато в: Туитър , Илон Мъск

Последни новини

Общо гласували: 85

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
77 гласували / 90.59%
Не
7 гласували / 8.24%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.18%