ФРЕНСКА, А НЕ ТУРСКА КОМПАНИЯ ИСКА ДА СТОПАНИСВА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Автор: 5 GmediA 12:02, 12 май 2019

Предложението на Консорциума ADP/TAV е изцяло френска оферта – това се казва в специална декларация на френския бизнес, изготвена дни след отварянето на офертите за концесията на летище София.

Провокирана от появилата се информация в някои медии за собствеността на фирмата, водеща в надпреварата за стопанисването на летище София, Френско-българската търговска и индустриална камара излиза с изявление,  в което изрично се казва, че фирмата, дала най-добра оферта не е турска, а френска и обратните твърдения са изцяло погрешни.

В декларацията се казва: 

„Групата Aéroport de Paris е водещ член на Консорциума ADP/TAV, подал една от най-добрите оферти за концесия на летище София. Групата Aéroport de Paris е с дял от 75% и е базирана в Париж. Основните акционери на компанията са френската държава (50,6%), холандската група Dutch Royal Schiphol Group (8%), както и различни частни индустриални и финансови инвеститори.

TAV е младшият партньор в този консорциум, с едва 25% от акциите.  46,12% от акциите на TAV са собственост и се контролират от Групата Aéroport de Paris, което я прави част от тази международна група, а не от турска компания.“


Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара – Стефан Дьолайе -  уточнява:

„Председателят на Съвета на директорите на TAV Едуард Аркрайт е заместник-изпълнителен директор на Групата Aéroport de Paris, а другите акционери са предимно международни.

От април тази година TAV вече не е оператор на летище Истанбул, поради което е неточно представянето на компанията да бъде ограничавано до турския й произход“.

Според френско-българската търговска и индустриална камара „би било чудесна възможност за летище София да се присъедини към глобалната мрежа на Групата Aéroport de Paris“.


ADP/TAV е структура, която съществува вече близо 15 години и управлява директно, или чрез локални компании, над 15 летища по света, едно от тях е доскорошното летище на Истанбул „Ататюрк“. В нашия регион консорциумът управлява летището в Скопие, което беше напълно обновено преди 4 г. и вече е модерно международно съоръжение.    

Компанията има интереси на всички континенти и е един от най-сериозните играчи в сектора, коментира пилотът и авиационен експерт Александър Богоявленски. Към момента ADP/TAV е на 4-то място в света по показателя „пазарна капитализация“ и участие в индустрията на летищните оператори.

Общо гласували: 24

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
14 гласували / 58.33%
НЕ
10 гласували / 41.67%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%