РУСНАЦИ ПРОДАВАТ ИМОТИ НА БЕЗЦЕНИЦА ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ

Автор: 5Gmedia , 12:00, 20 февруари 2019

Около 70% от руските ваканционни имоти по българското Черноморие се разпродават, а същевременно цените им са паднали наполовина. Това твърдят брокерски компании, които работят по морето, съобщава БНР. Огромната продажба обаче се компенсира с ръста на наемите от руснаци по нашите курорти, но големият печеливш от ситуацията са българските купувачи.

С намаляващия брой на руските туристи у нас в последните години наблюдаваме и отлив на купувачи на имоти по Черноморието. През 2012-2013 година руснаците изместиха от българския пазар английските и ирландските купувачи.

Сега ситуацията е точно обратната, обясни за „Хоризонт“ Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас.

„Руското законодателство и практика се промениха, като в това отношение сериозно се ограничиха възможностите на чиновниците да придобиват и експлоатират подобна собственост извън границата, както и да разполагат въобще със съответния апарат - централен, регионален, от определено равнище нагоре“, добави Минчев, според когото именно такъв тип хора са купували преди имоти у нас, но те са били повлияни от създалите се и икономическа, и политическа ситуация.

През 2018-а година в Русия излиза закон, който контролира движението на паричните потоци от страната към чужбина.

„Именно това даде новия тласък на сделките от миналото лято с драстично големите продажби и падането на цените до 50-60%“, уточни експертът по недвижими имоти Антония Вирт. Друга причина руснаците да са притиснати да продават според нея, е че средната класа, която е почти на изчезване в Русия, както и пенсионерите, са били задължени да декларират в рамките на един месец пред данъчните власти по местоживеене всички сметки, които откриват във всяко едно кътче на Европа.

В момента имоти в България купуват предимно хора в предпенсионна възраст.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%