ПРЕЗИДЕНТЪТ: БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК ЩЕ НАДЖИВЕЕ ИНТРИГИТЕ НА СВОИТЕ ОТРИЦАТЕЛИ И НА БЛУДНИТЕ СИ РОДНИНИ, КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ РОДСТВОТО СИ С НАШАТА РЕЧ 

Автор: 5 GmediA 08:41, 24 май 2022
Източник: БГНЕС

„Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома“, каза президентът Румен Радев в тържествения си поздрав за 24 май.

„На 24 май всички сме само българи. В Йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа, а него носи и излъчва всяко будно дете“, казва още държавният глава.

Той определя езика ни като Родина. „От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно“, казва Радев.

Президентът допълва, че езикът на Вазов, Яворов и Валери Петров няма да загине, а ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство.

„Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата“, казва Радев, цитиран от бТВ.

Той призова езикът да продължи да ни обединява като народ.

Тагнато в: Румен Радев

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%