ПЛОВДИВ СТАНА ЗЛАТНАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ С ИЗЛОЖБА НА 5 ОТ ЗНАКОВИТЕ ЗЛАТНИ СЪКРОВИЩА, ОТКРИТИ У НАС

Автор: 5 GmediA 12:39, 14 май 2019
Източник: plovdivtime

Пет от знаковите златни съкровища на България се събраха в Пловдив. От днес до 27 октомври, в една от залите на Археологическия музей за изложбата „Преоткритият свят на стара Европа”, пловдивчани и гостите на града, ще имат редкия шанс да се насладят на съкровищата от Хотница, Вълчитрън, Панагюрище, Рупите и Дъбене. Наред с тях Археологическият музей показва още 250 артефакти от най-ранната история на града.

„Пловдив се позлатява с това, което се случва. От днес той се превръща в златната столица на България“, коментира кметът Иван Тотев при представянето на експозицията.

Идеята за обща изложба на петте съкровища е от 2014 г., когато директорът на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов обещал, ако Пловдив стане Европейска столица на културата, да събере най-голямата археологическа експозиция, разказа зам.-министърът на културата Амелия Гешева

„Целта е посетители от страната и чужбина да видят, че Пловдив е един от най-старите живи градове в Европа и че България е една от най-ранните и развити европейски цивилизации“,

Началото на изложбата поставят находки от Плоската могила, разположена на север от река Марица и река Пясъчник, където възниква най-ранното селище.  Малко по-късно се появява още едно селище с подобно име – Ясатепе (Плоска могила), което е на юг от река Марица. Става дума за селища от късната новокаменна епоха. Показани са съдове от двете селищни могили.

Съкровищата далеч не са единственото и най-ценното в изложбата. Древните артефакти, оръдия на труда, култови предмети, масички, изящни съдове те са плод на нашите древни предци и всяко поколение след това открива света по свой начин, разказа археологът Росица Миткова.

В една от витрините е експонирано едно от най-старите златни съкровища в света – това от Хотница, открито в селищен контекст, както и амулетът от Долнослав.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%