МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: ЗА 4 ДНИ НЕЩО СЕ Е СЛУЧИЛО, МОЖЕ ПРЕМИЕРЪТ ДА Е РЕШИЛ ЗА ОСТАВКАТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ МИНИСТЪР СЛЕД ДОКЛАД НА СЛУЖБИТЕ

Автор: 5 GmediA 18:35, 14 май 2019

Решението за оставката на земеделския министър е политическо - оставката е поискана от премиера и е получена, а не както се опитва да създаде впечатление Румен Порожанов, че сам я е подал. 

Това заяви пред бТВ ексминистърът на земеделието в кабинета “Борисов 1” Мирослав Найденов. 

 

Според Найденов след поисканата днес оставка на земеделския министър  има два варианта, обясняващи този политически ход: първо, съмненията, че Румен Порожанов, понеже е от неявната квота на ДПС и премиерът се съобразява с това, запазвайки го на поста - отпадат. Още повече, че номинацията за следващ министър е Десислава Танева, която категорично е от квотата на ГЕРБ. Второто обяснение е, че ДПС са отписали този кабинет.

 

Ексминистър Найденов изрази известно учудване от днешното решение, тъй като само преди четири дни премиерът категорично защити Румен Порожанов именно в ефира на бТВ. 

 

Затова, смята Найденов, през тези четири дни до днес „вероятно нещо се е случило, но това знаят само хората от кухнята на властта“

 

Мирослав Найденов допуска, че може премиерът Борисов да е получил нова информация от службите, която да го е накарала да вземе категоричното решение за оставка на Румен Порожанов.

Седем милиарда и половина евро е сумата за земеделието, която България получава за целия оперативен период. Това е грандиозна сума за нашите мащаби и затова са възможни и злоупотреби и грешки, коментира Найденов. Според него, обаче, огромна част от тези средства се използват правомерно и хората не бива да се отчайват от разкритията за злоупотреби. „Има стотици бенефициенти, които добросъвестно изпо.зват евросредствата и изграденото с тях е основен поминък”.

 

При раздаването на пари по еврофондовете очевидно има системна грешка, коментира Мирослав Найденов. Той освети и още един възможен начин за прикриване на беззаконие – чиновници да не вписват определени бенефициенти в програмите за контрол и именно така, безметежно, за „избрани“, да преминава задължителния за проверки петгодишен период.

„Проверка на проверката на проверката“ – това е задължително условие при усвояването на еврофондовете”, подчерта Найденов. 

 

“Тук, у нас, контролът е звеното, което проваля системата”. Той не допуска последните разкрития за злоупотреби при “къщите за гости“ да повлияят върху потока от евросредства и дори коментира, че България съвсем не е „първенец“ в злоупотребите с европари.

 

В днешната ситуация , премиерът действа по същия модел, както с правосъдния министър – издига за земеделски министър досегашния шеф на ресорната парламентарна комисия (Десислава Танева)  и така си осигурява подкрепата на коалиционните партньори, коментира още Мирослав Найденов.

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
3 гласували / 75%
Да
1 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%