ГАРДИЪН: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР ПЕЧЕЛИ ПОЛЗИ ОТ ЕВРОПА ЧРЕЗ ЧАР И ЛАСКАТЕЛСТВО

Автор: 5 GmediA 13:52, 15 май 2019
Източник: Ройтерс

В момент, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебност към Брюксел, Бойко Борисов поема различен път, като се стреми да спечели полза от Европа чрез чар и ласкателство. Това пише в своя статия днес английският всекидневник „Гардиън“.

„Той внимава да не критикува никого от колегите си в Европа. Дори Тереза Мей, която разочарова мнозина лидери на ЕС с две години мотаене около Брекзит, получава добри думи: "Виждал съм се с Тереза и как наистина полага всички усилия да изложи аргументите си пред всички онези други 27 страни членки, които я предизвикват. Не искам да съм на нейно място. Но тя се бори здравата и полага всички усилия.", пише авторът на статията Шон Уокънр.

Борисов избягва да заеме страна и по въпроса за различните визии за Европа - за повече интеграция на Еманюел Макрон и за повече власт на националните държави на Виктор Орбан. "Ние си имаме българска визия. В нея някои аспекти съвпадат с Макрон или Орбан, други – не", каза българският премиер преди време в интервю за „Гардиън“.

Уокър коментира, че Борисов отговаря така, че да не засегне никого от партньорите си, избягва да говори срещу Брюксел и изтъква ползите за България от евроинтеграцията. "Тази деликатна смес от чар и желание да увърта означава, че в Брюксел го приемат позитивно и предпочитат да си затворят очите за въпроси за корупцията и върховенството на закона в страната му. "Той не е от тези, които блокират всичко. Но и ще се опитва да ви убеди колко е тежко положението в страната му, без да заявява на всеослушание: "И затова трябва да ни дадете повече пари", коментира източник на "Гардиън".

"В интервюто той говори за годините си като премиер с усукване и твърди, че не ламти за власт и върши работата по-скоро като мъченик. "Никога не съм си представял, че ще върша това, което правя в момента. Честно казано, това е труден живот. Когато поставиха под въпрос дали правителството ми си върши добре работата, предадох властта. Но после имахме избори и хората гласуваха за нас, какво да направя?"

„У него все още има нещо от пожарникаря, начинът по който с гордост говори за бързото реагиране - той често изтъква как продължава да управлява извън работното време или докато е на път. Настръхва, когато го питаме за скандала "ДжиПи гейт" - разкритие на български и румънски журналисти как пари от ЕС се използват без обществен надзор - и се фокусира върху това как лично той бързо реагирал на новината, че полицаи са задържали двама журналисти от екипа. "Представяте ли си кабинетът на Тереза Мей да получи в този час на денонощието сигнал от някакав интернет сайт - ще се обади ли на органите да реагират?", пише още авторът на статията.

Според Уокър премиерът на България се дразни от въпроси за корупцията и отхвърля "идиотските твърдения", че не отговаря на въпроси от критикуващите го български медии. "Няма нито една медия, която да не е правила интервю с мен и нито една тема, която да не ми е повдигана", казва Борисов.

След това "Гардиън" припомня за много ниското място на България в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граниици" и цитира "независими местни журналисти, според които медийният пазар е доминиран от олигарси, които са най-малкото в приятелска коалиция с правителството". Както и че малко след разговора с Борисов е избухнал скандалът с оставки в кабинета и партията заради луксозни имоти на шокиращо ниски цени.

„Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, да ги накара да повярват, че той е взел тяхната страна“, така обяснява за „Гардиън“ поведението на българския премиер политикът Иван Кръстев.

Запитан например дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха, Борисов се оплаква: "Въпросите ви винаги противопоставят едно нещо на друго. Абсолютна грешка е да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и партия са 100% с евроатлантическите организации".

Това беше класически Борисов, който винаги внимаваше да не обиди. "Той смята, че трябва да поеме всички позиции едновременно", каза Кръстев. "Той е по-проамерикански, про-руски и проевропейски от всеки друг."

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%