60 000 ПОДПИСА СРЕЩУ МАШИННИЯ ВОТ: ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ Е В ГОТОВНОСТ ДА ОРГАНИЗИРА И НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ

Автор: 5 GmediA 11:11, 8 юни 2022

"Ако ние се явим в Народното събрание с един списък от над 100 000 човека и това не бъде забелязано, ние ще минем към стъпка №2 - инициирането на национален референдум за връщане на хартиения вот", това се заканиха членовете на Инициативния комитет, организирал национална подписка срещу задължителния машинен вот, с първа публична изява в БТА.

 
Петьо Блъсков, проф. Антоанета Христова, Недялко Недялков, Соня Колтуклиева, Христо Стоянов, Юлий Москов, Станислав Недков - Стъки, Лиляна Друмева, Петьо П. Блъсков и колегите им дават отчет, че от петък насам са събрали внушителните 60 000 подписа.

Гласува се в специална електронна платформа, както и на хартиени бланки, които се раздават из цялата страна от доброволци.

Журналистката Соня Колтуклиева откри пресконференцията с думите: "Ние не сме подписвали коалиционно споразумение като четвърторазрядната коалиция. Но нас ни свързва една обща отговорност - да възстановим правото на всеки българин да изрази свободно волята си".

"Корабът отдавна е катастрофирал, само че те не са го усетили, защото са на бал, защото пият, ядат и се веселят за сметката на българския данъкоплатец, който е имал винаги честното желание да гласува по по-справедлив начин, която възможност му беше отнета тази година", допълни тя.

Колтуклиева припомни лупингите на Радев през първия му мандат, за да се стигне до там неговите тогавашни любимци - Кирил Петков и Асен Василев да дойдат на власт и да узурпират цялата влас: "Да ви припомня преди бруталния арест на лидера на най-голямата политическа опозиция - Бойко Борисов - имаше опит за арест на Николай Павлов, който беше уволнен като шеф на "Булгаргаз". След това се стигна до там да се назначават любовници, съученици, гаджета-маджета на важни ръководни постове. Сценаристите на това управление направиха абсолютен холивудски сценарий - сложиха на власт в България Клоунът, Хищникът и Ковчежникът".

Издателят на ПИК Недялко Недялков благодари на присъстващите в залата и заяви: "Нека чистно конкретно разкажа какво се случва с нашата инициатива и за какво се борим всъщност. Стартът на инициативата беше даден в петък и до този момент можем да се похвалим с една значителна бройка - над 60 000. Платформите за гласуване са няколко - онлайн - там са събрани над 30 000 подписа. Вторият - ръчно, който също се радва на уникален интерес. Подписват се хиляди хора на ден. За пет дни сме събрали около 30 000 подписа. Отделно във Фейсбуците на всеки член на инициативния комитет също се събират подписи. До 20 може да се гласува. Това е един технически период от около 15 дни. На 22 юни ние ще окомплектоваме списъка в обща листа и ще го внесем в парламента до председателя Никола Минчев със заявка да бъде променен Изборния кодекс".

"Това е една предизборна репетиция. Ако се явим в Народното събрание с един списък от над 100 000 човека и това не бъде забелязано, ние ще минем към стъпка №2 - инициирането на национален референдум за връщане на хартиения вот", допълни той.

Недялко Недялков изтъкна, че никъде в Европа не се гласува с машини: "В момента само с машини се гласува в България и Венесуела, Кирил Петков, Мадуро и Радев са единствените в света, избрани с машини".

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма "Памет" Лилия Друмева заяви: "Основният мотив, който ме води да стана член на Инициативния комитет, е възможността нашите надежди за демокрация, за просперитет на България в семейството на Европа и като членове на НАТО могат да умрат много бързо. Защото ние се движим със стремглава скорост надолу. Нека си спомним времето, в което Хитлер идва на власт. Никой не е вярвал, че това, което се случи по време на неговото управление - жестоката Втора световна война, че е дошла благодарение на мълчанието, на недостатъчния отпор на гражданите на Европа срещу този мракобесен вожд на нацизма и фашизма".

Друмева допълни: "Какво правят тези хора, които ни управляват в момента? Наричам ги "хора", но те са измамници, дойдоха и управляват по непочтен начин. Това са фалшиви личности, които показаха пред нашето общество качества, от които ние се срамуваме. Тези некомпетентни личности трябва час по-скоро да си отидат! Това може да стане само, ако се въведе и хартиеното гласуване. На фона на негласувалите в България 600 000 гласа са безкрайно висока цифра. Всеки глас е важен. Всеки глас, даден в подкрепа на демокрацията, е важен за България".

Писателят Христо Стоянов заяви на свой ред: "Тези, които превзеха парламента с яйца и домати, за съжаление не могат да разберат, че влизането в  влизането в тази сграда е свързано не само с гражданско, но и с държавническо мислене. А държавническо мислене няма".

Той сподели много личен момент - има силен тремор на ръцете. С такъв тремор в България са диагностицилани над 70 000 души. "Когато гласуваш, още повече, че този тремор от вълнение се увеличава. Представете си как се чувстват 70 000 души, които трябва да го направят. Много по-лесно е да сложиш кръстче. Това е нещо, което трябва да се промени. Но това може да се промени не от хора с гражданско, а с държавническо мислене. Преди година казах - бунтът на протестиращите ще бъде заменен с бунт на гладните. И това време дойде", заяви Христо Стоянов.

Станислав Недков-Стъки сподели: "Моето лично мнение е за изцяло отпадане на машините. Но тогава ще скочат всички, които искат машините. И понеже сме демократично общество - ние искаме една хибридна система на гласуване - с машини и хартиена бюлетина". ММА шампионът припомни, че срещу отпадането на хартиения вот е имало не един протест. Но управляващите не са се вслушали в това.

Източник: ПИК

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%