10 ДНИ ПРЕДИ ЕВРОВОТА СИЛИТЕ „НА ВЪРХА“ СА ПОЧТИ ИЗРАВНЕНИ – 33,4% ЗА БСП СРЕЩУ 33% ЗА ГЕРБ

Автор: 5 GmediA 06:22, 17 май 2019

10 дни преди изборите за Европейски парламент силите „на върха“ са практически изравнени.  Към днешна дата, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, 33,4% биха дали своя глас за БСП срещу 33% за ГЕРБ.

Това сочи социологическо проучване на изследователски център „Спектър“ за перода 7-14 май.

Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой.

Според социолозите, най-вероятно изходът ще се предопредели от това коя от двете политически сили ще допусне повече грешки до края на кампанията.

ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

„Патриоти за Валери Симеонов“ настига ВМРО, „Коалиция за България“ расте, „Демократична България“ консолидира вота на „градската десница“ Все по-интересна става предизборната борба от гледище на въпроса дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на „Патриоти за Валери Симеонов“ и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%. В левия сектор прави впечатление възходящата линия на „Коалиция за България“, които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно „Демократична България – Обединение“ засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. „градска десница“ - 4,1%.

Въпреки видимото присъствие на „Воля“ (1,7%) и „Атака“ в кампанията, засега те изостават (1,3%).

Настоящото проучване е по поръчка на Институт за модерна политика Паспорт на проучването. Проучването е проведено по метода  „лице в лице“ сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Период на проучването: 7-14 май 2019 г.

Последни новини

Общо гласували: 33

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Да
18 гласували / 54.55%
Не
15 гласували / 45.45%
Не ме интересува
0 гласували / 0%