ДАНИЕЛ МИТОВ: БЕЗОТГОВОРНОСТТА НА ПРЕМИЕРА ДОВЕДЕ ДО ТОВА ДА СЕ САМОСВАЛИ

Автор: 5 GmediA 10:57, 23 юни 2022
Източник: Нова ТВ

Тиражира се, че едва ли не ние сме свалили правителството. То обаче де факто се самосвали. Свали се поради своята арогантност и невъзможност да разговаря и да разбере как функционира една демокрация. Ето, Макрон загуби мнозинство в парламента и започна да говори за това как да обедини партиите и да търси общи положения, с които Франция да върви напред. Втората причина за ситуацията е у нас е хладилникът и икономиката. Хората ежедневно виждат какви са цените на храните, горивата и електричеството”, каза пред Нова телевизия Даниел Митов, бивш външен министър и депутат от ГЕРБ/СДС.
"С "Възраждане" нямаме никакви допирни точки по каквото и да е било. Това са две отделни вселени. Когато обаче се говори за управление и формиране на коалиция, там се търсят общи цели. С "Възраждане" не можем да имаме такива", заяви Митов.
Правителството на Кирил Петков щеше да падне и при всеки друг вот на недоверие, дори и да беше за цялостна политика, заяви обаче Митов. Той недоумява, как първото в историята на България правителство, свалено с вот на недоверие, може да интерпретира това като победа. Безотговорността на Кирил Петков доведе до това първо, правителството да се самосвали, и после, Кирил Петков да поставя своите фантазии пред националния интерес. Това се демонстрира, според Митов и от хората на площада - "И ние можехме да съберем хора, но ние не желаем да правим такива демонстрации."
Заместник-председателят на ГЕРБ е категоричен, че на България са й нужни стабилност, хоризонт и национален диалог по важни теми като тази с Република Северна Македония и френското предложение. „Вчера Комисията по външна политика нямаше какво да свърши. Не сме провалили заседанието, просто го отложихме”, посочи той.
„Според нас френското предложение е добро и с още малко корекции през следващите дни може да стане такова, че да гарантира изцяло исканията на България по отношение на започване на преговори от РСМ”, заяви още Митов.
Според него казуси като този със Скопие е задължително да бъдат дискутирани в парламента. „Те това не го разбраха и продължиха с разделението на българското общество и лепенето на етикети, а така няма да стигнат доникъде”, коментира той ходовете на правителството.
На въпрос кой ще е кандидатът на ГЕРБ, ако партията спечели при евентуален вот, той заяви: „При всички положения Борисов е най-подготвен в тази ситуация, но дайте да стигнем до тази фаза. Той е най-подготвеният човек в тази държава, за да бъде министър-председател и да управлява. Какво решение обаче ще вземе той и партията като такава, не мога да прогнозирам”.

Тагнато в: Даниел Митов

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%