АЛБАНИЯ: БЪЛГАРИЯ ДЪРЖИ В ПЛЕН ДВЕ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ

Автор: 5 GmediA 12:11, 23 юни 2022
Източник: БГНЕС архив

Албанският премиер Еди Рама засили реториката срещу България в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани, планирана за днес.

До последно държавните ръководители на Северна Македония, Албания и Сърбия не потвърждаваха дали ще присъстват и обмисляха бойкот на срещата заради българското вето за Македония. Часове преди срещата обаче стана ясно, че те ще присъстват, като албанският премиер пусна гневен пост в Туитър по повод българската позиция:

"Нов ден в Европа, но не и в България! Какъв позор за Европа е тази българска афера! По време на много гореща война, която се провежда в задния двор на Европа, една страна членка на НАТО похищава две други страни членки на НАТО пред погледа на 26 държави от ЕС, които седят неподвижно в плашеща демонстрация на импотентност!"

Очаква се той да произнесе остро слово срещу страната ни, съобщава самият той.

"Току-що чух, че днес нещо се раздвижва в България. Твърде рано е да бъдем оптимисти и твърде малко, за да променим частта от утрешната реч, в която България е критикувана като страна, която е отвлякла две страни от НАТО, докато на границата на Европа тече гореща война!", коментира Еди Рама.

"Ройтерс" припомня, че през 2020 г. България блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС заради спор, свързан с историята и езика. Членството на Албания също е задържано, защото ЕС свърза нейния напредък с този на РСМ.

Днес на срещата българският премиер в оставка Кирил Петков ще представи непроменената позиция на страната ни. Петков не успя да събере парламентарно мнозинство, нито достатъчна подкрепа от коалиционните си партньори в Министерския съвет за вдигане на ветото. В преговорите се включи френското председателство, като предложи българските искания към РСМ да залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС, а ветото да падне сега. Петков обяви, че ще предложи това на парламента, но до разглеждане така и не се стигна заради падането на кабинета.

Тагнато в: Рама

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%