АТАНАСОВА ПРЕДСТАВИ УСЛОВИЯТА ГЕРБ ДА СЕ ВЪРНЕ В ПАРЛАМЕНТА

Автор: 5 GmediA 12:49, 23 юни 2022
Източник: БГНЕС архив

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще влязат в Пленарна зала по три теми - Планът за възстановяване, Бюджетът и темата за Република Северна Македония. Още едно искане поставиха от ГЕРБ - депутатите в парламента да наложат попечителство на премиера в оставка Кирил Петков чрез парламентарни процедури да му дадат легитимност, за да представя българската държава на Европейския съвет в Брюксел.

"На проведения тази сутрин Председателки съвет бе представена програма за седмичните заседания на НС, която е извън обществения дневен ред", посочи Десислава Атанасова. За ГЕРБ това са промените в законите за Държавното обществено осигуряване, бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет, Плана за възстановяване и развитие и темата за Република Северна Македония. Ако тя влезе в дневния ред на Комисията по външна политика днес - парламентарната им група ще влезе в Народното събрание. Атанасова посочи, че председателят на комисията не отговарял на обаждания на членове на ГЕРБ, за да има яснота кога ще има заседание. "Ако днес има такова по проектите за решение, ГЕРБ утре ще са в пленарна зала", каза Десислава Атанасова.

Вчера от партията обявиха, че подкрепят "френско предложение" за решаване на спора София - Скопие и призоваха за свикване на заседание на парламентарната външна комисия, където темата да бъде обсъдена. "И тук имаше редица спекулации. Министерски съвет не е внесъл предложение проект за решение в НС. Това направиха две от парламентарните групи", алармира Атанасова. "Гарантираме, че утре ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект за решение по темата за Северна Македония, ако мине днес през външна комисия", добави тя.

Томислав Дончев алармира, че по-голямата част от 22-те закона, които трябва да се променят, за да дойдат парите от ЕС, не само не са вкарани в парламента, но те не дори не са написани. Дончев отрече да има ново мнозинство в парламента. Като "чист инат" определи той вижданията на коалицията. "ГЕРБ не само ще подкрепи, но са готови да работят извънредно", обеща Дончев.

Тома Биков бе категоричен, че Кирил Петков отива нелегитимно на Съвета на ЕС, тъй като е в оставка. "Искаме депутатите да наложат попечителство чрез парламентарни процедури и да му дадат легитимност, за да представя българската държава там", бяха доводите му.

Десислава Атанасова повтори, че ако се стигне до връчване на мандати, ГЕРБ ще го върне веднага. Тя обяви, че е възможно утре да се гледа френското предложение, а след това да се определи такъв дневен ред, който да е важен за българското общество.

Последни новини

Общо гласували: 138

Анкета

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ГЛАСУВАТЕ?
С хартиена бюлетина
115 гласували / 83.33%
С машина
15 гласували / 10.87%
Все ми е едно
7 гласували / 5.07%