МАКРОН: СМЯТАМ,ЧЕ СМЕ БЛИЗО ДО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ СОФИЯ И СКОПИЕ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕМИЕРА ПЕТКОВ

Автор: 5 GmediA 10:56, 24 юни 2022
Източник: Тв 24

Премиерът Петков изрази в Брюксел надежда Народното събрание да гласува възможно най-бързо приетото от Комисията по външна политика:

"Надявам се, че българският парламент ще направи широко обсъждане максимално бързо, но това зависи от тях! Когато човек отстоява българската позиция, се вижда, че има и респект от европейските партньори", заяви Петков, който участва в срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани, предаде БНР.

Кирил Петков определи дебатите на срещата ЕС - Западни Балкани като "много тежки"

Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази надежда, че българският парламент да гласува предложението. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина. 

"Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта френският държавен глава. 

"Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни:

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение".

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи:

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента - на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме". 

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз и постави на Европейския съюз 5 условия това да се промени.

Тагнато в: Политика

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 183

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
146 гласували / 79.78%
Възраждане
15 гласували / 8.2%
Има такъв народ
7 гласували / 3.83%