ВАНДАЛСКА АГРЕСИЯ СРЕЩУ СТАТУЯ В САЩ ПОСВЕТЕНА НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Автор: 5Gmedia , 14:48, 20 февруари 2019

Един от символите на американското общество свързан с края на Втората световна война осъмна поруган от графити само ден след смъртта на моряка изобразен на монумента., съобщава BBC. Статуята „Unconditional surrender”, вдъхновена от снимка изобразяваща радостта на американци научили за капитулацията на Япония през 45-та, е била изрисувана с червен спрей. Надписът на графита гласи #Metoo.

Какво се крие зад вандалската проявa? За много американци целувката на Джордж Мендоса с Грета Цимър Фридман уловена от фотограф и вдъхновила създаването на монумента изразява радост от края на войната. Но през последните години мнозина започват да тълкуват позата на двамата като знак за проява на сексуално насилие провокирано от отказа на г-жа Фридман да бъде целуната от г-н Мендоса.

Движението #Metoo, което през последните години се опитва да привлече вниманието на обществеността към сексуалното насилие към жени постави началото на сериозен дебат относно фотографираната случка от миналото. Движението заговори за посегателство и агресия към жената. В интервю от 2005-та година самата г-жа Фридман обяснява, че целувката не е била нейн избор, защото тя е била сграбчена неочаквано. По-нататък обаче тя обяснява, че самият акт е бил израз на благодарност за края на войната с Япония и тя не гледа на него като на нещо негативно. Думите се потвърждават и от нейния син пред Ню Йорк таймс през 2015-та година, когато той обяснява, че целувката е била акт на ликуване и нищо повече. Полицията в Серасота, Филаделфия публикува снимка на обруганата статуя в социалните мрежи, под която мнозина изразиха възмущението си, че една целувка в такъв момент би могла да бъде определена като опит за сексуално насилие.

Потребител в социалните мрежи пише: „Статуята представя исторически период, който е далечен за много наши съвременници. Цялата страна е празнувала края на войната, а народът е бил обединен в тази радост.“

Друг потребител продължава темата: „Сексуалното посегателство е нещо ужасно, но то няма нищо общо с тази ситуация. Уверявам ви, че горкият човечец изобщо не е помислял да нападне жената сексуално, особено, след като е научил, че войната е свършила.“

Други пък изразяват мнение, че вандализмът над статуята е изключително неуместен, особено с оглед на факта, че Джордж Мендоса умира на 95 годишна възраст само ден след като монументът е бил изрисуван.

В социалните мрежи обаче се намират и такива, които поставят под съмнение случилото се през 45-та година и като че ли реабилитират авторите на графита: „Движението „Metoo“ има за цел да образова обществото и да го накара да разбере, че жените не бива да бъдат сексуални обекти, от които мъжете се възползват, когато си поискат” пише потребител.

Местните полицейски власти обявиха, че нанесените вреди върху статуята са на стойност 1000 долара. От Общината пък обявиха, че червеният надпис е бил премахнат във вторник.

 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%