НАД 52 000 УЧЕНИЦИ СЕ ЯВЯВИХА НА ДНЕШНАТА МАТУРА. ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ПИСАХА ЕСЕ ПО ЕЛИН ПЕЛИН (ОБНОВЕНА)

Автор: 5 GmediA 07:07, 21 май 2019

Над 52 000 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Изпитът започна точно в 8 часа и бе с продължителност 4 часа. Рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант. Той бе генериран от над 11 милиона комбинации. На последния 41 въпрос учениците писаха интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

За държавния зрелостен изпит са осигурени 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина.

За по-голяма сигурност от МОН са осигурили и видеонаблюдение във всички зали, в които ще се провеждат изпитите и ще се размножават изпитните материали.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият - е съчинение. Над кое произведение ще разсъждават зрелостниците все още не е ясно, но зад компютърно генериран модел - под номер 13.

След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат готови до 13-и юни. 

Вторият държавен зрелостен изпит по предмет по избор е на 23 май. Зрелостниците подали заявления за втори ДЗИ са 41 716.

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%